DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy látom, nehezen tudja elviselni, hogy egy kedvező hitelkonstrukció került a mezőgazdasági vállalkozók asztalára. Nem tudom, hogy ön vett-e már fel ilyen hitelt, gondolom, hogy igen. Majd utánanézünk (Felzúdulás az ellenzék padsoraiban. - István József: Ne mellébeszélj! - Gyimóthy Géza: Négy százaléka a parasztoknak, a többi a kommunista téeszelnököknek! - Dr. Pusztai Erzsébet: A kommunizmus már elmúlt!), hogyan tudta ezt megszerezni - kíváncsi vagyok rá! Ismereteim és eddigi tapasztalataim szerint az elmúlt évtizedekben ilyen kedvező feltételekkel forgóalap-feltöltő hitelt Magyarországon nem lehetett felvenni. És óriási az érdeklődés! Tudom, hogy ezt nehéz a túlsó oldalon, önnek különösen, megemészteni, de tessék megkérdezni azokat, akik ehhez a hitelhez hozzájutottak, nagyon jelentős lehetőségeket kaptak arra, hogy likviditásukat rendbe hozzák. És igenis, nemcsak nagytermelők, hanem kistermelők is nagy számban hozzájutottak ehhez a hitelhez, integrátorokon keresztül is.
Szeretném azonban hozzátenni azt, hogy minekután erre a hitelre csak 20 százalék garanciát kellett adni, a többit az állam magára vállalta és a kamatok 50 százalékát az állam magára vállalta, én úgy gondolom, hogy aki 20 százalék garanciát nem tud felmutatni, annak a számára nem hiszem, hogy bármilyen szituációban ilyen hitelt biztosítani kell. Ismételten mondom, a garancia 80 százalékát az állam magára vállalta!
Tehát igenis rendkívül sikeres ez az akció. Azok a vállalkozók, akik az elmúlt évben semmiféle nyilvántartást nem vezettek a tevékenységükről, ehhez nyilván nem juthatnak hozzá, mert előírás, hogy maximum az árbevétel 25 százalékát lehet ilyen szempontból igényelni.
(9.10)
Akinek ilyen nyilvántartásai nincsenek, nagyon sajnálom, de ehhez az összeghez nem juthat hozzá. Igen, készítjük a következő 50 milliárdot is. Nem kötelező igénybe venni, akinek ez a módszer nem tetszik, de azt hiszem, hogy mindenkinek rendelkezésére áll ez az összeg. Hogy nem könnyű megkapni, mert ilyen feltételek vannak, hogy nem lehet köztartozása... Kérem, nagyon sokszor megkapjuk mi itt a parlamentben, hogy úgy bocsátunk ki közpénzeket - szeretném hozzátenni, hogy ezek a pénzek, támogatások az adófizetők pénzei -, hogy nem vizsgáljuk meg, az illetőnek, aki megkapja, van-e SZTK-tartozása, nyugdíjjárulék-tartozása vagy egyéb köztartozása. Mi ezt megvizsgáljuk, és akinek ilyen van, annak ezt a hitelt nem folyósítjuk. Úgy gondolom, hogy ez így teljesen normális.
Hogy maffiák működnek itt közre... Nem tudom, hogy önnek erre vannak-e konkrét bizonyítékai, nyilván ekkora összeg megmozgatja a fantáziáját másoknak is, ezt nem vitatom, de nem tételezhető fel, hogy a bankok, illetve a földművelésügyi hivatalok ilyen gondolatokkal foglalkoznának, hogy ezt a pénzt maffiáknak a kezére játsszák.
Azt is szeretném itt elmondani, hogy nyilvántartásaink szerint 7000 magántermelő, ezen belül 59 integrációs hitelszerződés keretében 6500 kistermelő is szerepel a kedvezményezettek között. Azt hiszem, azt is elmondottuk - talán sokan odafigyeltek rá -, hogy az első 50 milliárd forint lefutása után meg fogjuk vizsgálni, és a tapasztalatokat össze fogjuk gyűjteni, hogy milyen formában jutottak ezek a pénzek és hova. A második 50 milliárdot csak akkor fogjuk indítani, ha az ezzel kapcsolatos tapasztalatok a birtokunkban lesznek, hogy ha esetleg valamilyen hibás láncszem is adódik ebben a rendszerben, azt ki tudjuk javítani. Tehát a második 50 milliárdnál ezt már mindenképpen figyelembe fogjuk venni.
Azt hiszem, nem támadni kellene ezeket az akciókat, képviselő úr, hanem támogatni, mert ez a mezőgazdasági termelők érdekeit szolgálja, és eddigi tapasztalataink szerint ezt ők nagyra értékelték. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir