DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Szabad György professzor... képviselő úrnak igaza van, a magyarországi településszerkezetben mintegy 1700 település lakosságának létszáma nem éri el a 2000 főt sem, ami azt jelenti, hogy az ország lakosságának 25 százaléka az ország településeinek mintegy 60 százalékán él, és ezekről a kistelepülésekről évek óta folyamatosan vándorol el az értelmiség. Ez alól csak azok a települések kivételek, amelyek a főváros vagy valamely nagyváros közvetlen közelében vannak, hiszen ide a nagyvárosból kertvárosi szindrómaként kitelepülnek az értelmiségiek, mindenütt másutt ez fogy.
Szociológiai vizsgálatok azt mutatják, ennek a folyamatnak a hátterében elsősorban az infrastrukturális elmaradottság van, tehát a tendencia megfordítása, a fejlődés előmozdítása nyilvánvalóan nem lesz könnyű és nem lesz rövid távú feladat.
Amit ebben az ügyben tenni lehet, az a feltételek megteremtése, részint az értelmiségi-utánpótlás feltételeinek megteremtése, részint pedig olyan szellemi infrastruktúra kialakítása, amelyben az értelmiség inkább megmarad. Ilyenek lehetnek az iskolatámogatások. Szeretném jelezni, hogy a kistelepülések iskoláit négy különböző jogcímen is támogatja a közoktatási törvény. Ennek megfelelően a kistelepülési iskolák, noha pusztán finanszírozási szempontból a népességcsökkenés következtében megszűnésre volnának ítélve, 1994 óta a száznál kevesebb tanulóval működő iskolák száma nemhogy csökkent volna, hanem nőtt. Tehát ez is mutatja azt, hogy részint nemcsak közoktatási, hanem más társadalmi funkciókat is átvesznek, részint pedig azt, hogy ezeknek az iskoláknak az életben tartása a közoktatási törvény ide vonatkozó finanszírozási garanciáinak eredménye is.
Hasonlóképpen lehet tenni az ügyben a kulturális intézményhálózat fenntartásával, karbantartásával. Erre vonatkozik a kormány által már a tisztelt Ház elé terjesztett 4747. számú törvényjavaslat a kulturális alapellátásról, amelyet a tisztelt Ház remélhetőleg hamarosan elkezd vitatni.
És valóban, Szabad képviselő úrnak igaza van, a pótlék rendszere is ide tartozik. Örömmel várjuk a Demokrata Néppárt javaslatait ebben a tárgykörben, bár szeretném megjegyezni, hogy a kormány 138/92-es számú határozata e tekintetben már intézkedik, ez a közalkalmazotti törvény végrehajtásának rendelete, és ez a rendelet mind a mai napig érvényben van, és ez az elmaradott térségekben dolgozó pedagógusok, értelmiségiek számára pótlékot biztosít.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir