DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim emlékeznek arra, hogy a tavaszi ülésszak egyik legfontosabb vitája a társadalombiztosítási igazgatással kapcsolatos törvényjavaslat vitája volt. Éles vita bontakozott ki, és a vita körülményeit meghatározták azok a visszásságok, talán visszaélések, anomáliák, amelyek elsősorban az egészségbiztosító önkormányzat működését jellemezték, de amelyek azért általában is fölvethetők voltak az önkormányzatok elmúlt néhány éves működésével kapcsolatban. Nem véletlen, hogy a közvélemény nagy figyelemmel követte mind az akkor elfogadott törvénymódosítást, mind pedig az azóta eltelt időszak tapasztalatait.
A tegnapi nap folyamán egy szakasz lezárult, megválasztották az önkormányzatok elnökeit - ez úton szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak Kovács Pál volt képviselőtársunknak, és kifejezzem azt a reményt, hogy az összeférhetetlenség már megszűnt az ő esetében, amely egyébként akadályozta volna ezt a megválasztást -, és ezzel gyakorlatilag értékelhetővé válik az a tapasztalat, amit szereztünk az elmúlt időszak folyamán.
Tudjuk, hogy korábban CM-klinika, Club Aliga, Wesselényi utcai székház és más egyéb ügyek borzolták a kedélyeket. Mi nagyon örülünk és üdvözöljük a Népjóléti Minisztérium határozott fellépését, azt, hogy ezekben az ügyekben feljelentést tett. Szeretnénk, hogyha a KBI rövid időn belül tiszta helyzetet teremtene, tudhatnánk azt, hogy vajon ártatlan emberekről van szó, vagy ténylegesen vannak felelősök, akiknek ezért felelniük kell.
De igazából nem is erről akarok beszélni, hanem arról, hogy a működés során, a törvényjavaslat vitája során az SZDSZ számos javaslattal élt. A mi megítélésünk szerint ezek a javaslatok segítették volna elkerülni azt az áldatlan vitát, ami az elmúlt hetekben kialakult. Mint emlékezetes, a szabaddemokraták azt javasolták, hogy szélesebb társadalmi ellenőrzés valósuljon meg a társadalombiztosítási önkormányzatok fölött, tehát mind a települési önkormányzatok, mind a betegjogi szervezetek, civil szervezetek beleszólást kaphassanak; véleményünk szerint ezzel a kontroll lehetőségei bővültek volna. Szigorú összeférhetetlenségi szabályokat javasoltunk, amelyek lehetetlenné tették volna azt az áldatlan vetélkedést, amely elsősorban az MSZOSZ, de más szakszervezeti szövetségek vezetői között alakult ki, hiszen mi magunk nem értettünk egyet azzal, hogy ezeknek a szövetségeknek, szervezeteknek a vezetői delegálhatók lettek volna - ez sem történt meg. Ennek a következményének is tekinthető az az ízléstelen pozícióharc, amely hónapokig dúlt az önkormányzatok között. Mint emlékeznek, nem tudtak először megállapodni a helyek elosztásáról, ez is hetekig késleltette az új önkormányzatok felállítását; utána az MSZOSZ mindkét önkormányzat elnöki tisztségére benyújtotta az igényét, amelyet igencsak furcsának találunk - végül is azonban ez már megoldódott -, és érvénytelen többfordulós szavazási eljárásra került pont az elmúlt hét végén.
Az eddigiek, tisztelt képviselőtársaim, igazolják azt a körültekintést és azokat a javaslatokat, amelyeket a szabaddemokrata képviselők fogalmaztak meg a törvényjavaslat vitájában, igazolják azt, hogy nagyobb figyelmet kell szentelnünk annak, ami ott történik. Biztató számunkra Kovács Pál első nyilatkozata, aki rendteremtést ígért, és reméljük, hogy ez a rendteremtés be fog következni az Egészségbiztosítási Önkormányzatban, hiszen itt a magyar nemzeti költségvetésnek közel felét osztják el az önkormányzatok. Az nem lehetséges, hogy ennyi zavar és ennyi botrányos ügy kísérje ezeknek a működését.
Mi tehát megszavazzuk az esélyt a reménynek; annak a reménynek, hogy a közeljövőben másképp fog működni mindkét önkormányzat, de elsősorban az egészségbiztosító önkormányzat, mint ahogy eddig működött.
(8.40)
Az elmúlt néhány hét, tehát az első hetek tapasztalatai sajnos kevés optimizmusra jogosítanak fel minket, de ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a bizalmat meg kell adnunk. De én kérem tisztelt képviselőtársaimat a parlamenti patkó mindkét oldalán: kövessük együtt szoros figyelemmel azt, hogy mi történik, és ha nem látunk érdemi változást a működésben, a működés mechanizmusaiban, a nyilvánosságban és a hatékonyságban, akkor azt hiszem, az a kötelessége a parlamentnek - és a szabaddemokraták ezt meg is fogják tenni -, hogy újból napirendre tűzzük a társadalombiztosítás igazgatásának kérdését.
Kérem képviselőtársaimat, hogy ebben pártállásra való tekintet nélkül támogassák a szabaddemokraták törekvéseit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir