VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A statisztikai hivatal első féléves jelentése alapján az államháztartás hiánya június végéig 187,5 milliárd forint volt, míg a központi költségvetés hiánya pedig 165 milliárd forint.
Tekintettel arra, hogy ezen hiány nagysága gyakorlatilag azonos azzal a nagyságrenddel, ami a korábbi éveket jellemezte, azt hiszem, azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag az a gazdaságpolitika, amelyet az MSZP-SZDSZ-kormány folytatott, amely a közbiztonságra, az oktatásra, az egészségügyre fordított összegek reálértékének csökkentését eredményezte, eredménytelen volt.
A kormány - felismerve ezt a kudarcot - most a kiadási oldal után egy másik oldalra, a bevételi oldalra fordította tekintetét, és az államháztartás és a költségvetés bevételi oldalának megerősítésén fáradozik. Addig, tisztelt képviselőtársaim, amíg ez a törvényesség, az alkotmányosság keretein belül van, ezzel nincs is probléma. Azonban úgy tűnik az utóbbi hetek hírei alapján, mintha ezzel a törvényességgel, alkotmányossággal egy kis probléma lenne, mintha ezek a határok nem jelentenének akadályt.
Hadd idézzem fel az utóbbi hét néhány esetét. A legnagyobb visszhangot kétségkívül az váltotta ki, hogy az adóhivatal mintegy 73 ezer vállalkozónak egy nyilatkozatot, egy kiegészítő adatlapot küldött ki. Közismert, az adatlap kiküldésére azért került sor, mert a Pénzügyminisztérium által megállapított adózási limit alatt vallottak be egyéni vállalkozók adószintet. Eddig, azt hiszem, nincs is semmi gond, bár csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a levélkiküldés az adófizető polgároknak 3,5 millió forintjába került. Azonban az APEH nem pusztán az iránt érdeklődött, hogy miért kevés ez az adóbevallás, hanem olyan információk után is érdeklődött, amihez egyébként - ezt nem én mondom, hanem az adatvédelmi biztos - semmi köze. Mi köze van ugyanis az adóhivatalnak ahhoz, hogy egy család fogyasztása milyen, akkor, amikor Magyarországon egyéni jövedelemadó-bevallás van?
Joggal mondta az adatvédelmi biztos tehát, hogy ez az intézkedés, ez a lépés az adóhivatal részéről törvénysértő volt, ilyen jellegű lépésre az adótörvények nem adtak felhatalmazást az adóhivatalnak. Én tehát úgy érzem, hogy a Magyar Kézműves Kamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozói érdekképviseletek joggal tiltakoztak, és joggal mondták azt, hogy ez a lépés pusztán az adózás költségeit növelte.
Hasonló eset a személyi jövedelemadó egy százalékára jogosult szervezetek ügye. 16 ezer ilyen szervezet van, és ezeknek a szervezeteknek most kell igazolniuk az adóhivatal felé... (Dr. Szabó Zoltán: Felé?!) azt, hogy jogosultak erre a felajánlott egy százalékos összegre, és megfelelnek a törvény előírásainak. Nos, ezek az igazolások, amelyeket az önkormányzatoktól, a vám- és pénzügyőrségtől és még ki tudja honnan kell beszerezni, bizony nem ingyen vannak, ezek pénzbe kerülnek, és nagyon könnyen előfordulhat, hogy az egy százalékos összeg fölötti lesz az a költség, ami ezeknek a nyilatkozatoknak a megszerzését jelenti. Ráadásul, mint az APEH közölte, 30 napos jogvesztő hatálya van e nyilatkozat beszerzésének, tehát könnyen lehet, hogy mire beszerzi egy adott szervezet ezt a nyilatkozattömeget, addigra a pénze már régen elúszott.
A polgárok azt sem igazán értik, miért fordul elő az, hogy APEH visszatart köztartozás címén egyes vállalkozóknál kifizetéseket. A napokban egy sajtóhír alapján szintén kiderült, hogy például a vám- és pénzügyőrségnél nincs naprakész nyilvántartás, ezért hiába igazolja a vállalkozó azt, hogy nincs köztartozása, ennek ellenére az adóhivatal visszatartja a pénzét köztartozás címén.
Hogy a társadalombiztosítás háza tájáról is mondjak egy példát: vállalkozók mondják el, hogy újabban a társadalombiztosítás a számlájukról, anélkül, hogy tb-tartozásuk lenne, különböző összegeket emel le. Úgy tűnik, a társadalombiztosítás ahelyett, hogy a kintlevőségek behajtásával foglalkozna, azoknál keres pénzt, akiknek van a számláján, és tekintettel arra, hogy nem túl nagy összegeket emelnek le, a vállalkozók inkább hallgatnak, hiszen úgy gondolják, hogy kellemetlen perceket nem érdemes maguknak szerezni.
Tisztelt Ház! A felsorolt példák alapján úgy tapasztaljuk, úgy érezzük, hogy a kormány a bevételek behajtásánál mintha másodlagos szempontként kezelné a törvényességet és a társadalmi hatást.
(8.50)
Az APEH elnöke már elismerte, hogy hibát követtek el, de fennáll annak lehetősége, hogy az állami bevételek behajtásánál a kormány nyomására újabb ilyen törvény- és alkotmánysértő lépésekre kerülhet sor. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy fokozottan figyeljen oda a törvényességre és az alkotmány betartására.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz, az MDF és az MDNP padsoraiban. - Dr. Szabó Zoltán: És ne is mondjunk le? Puha vagy!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir