DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én is azt vallom, hogy a tej élet, erő, egészség, és én sem örülök annak, amikor a fiatalság Coca-Cola-t iszik, holott a Coca-Cola drágább, mint a tej.
Megdöbbent, hogy képviselő úr nem tudja, hogy a tej szabadáras termék, tehát a minisztertől számon kérni, hogy mennyit fizetnek érte, úgy érzem, ez nem indokolt.
(18.00)
A magyar tejtermelők gondjai nem mai keletűek. Az ágazat 1990-től indult hanyatlásnak, és 1994-ig 630 ezerről 415 ezerre esett vissza a tehénlétszám. Nagyon örülök, hogy ezt az állományt a mai napig egyáltalán sikerült megőrizni.
A kérdéséből nem derül ki, hogy milyen minőségű tejre gondolt, amikor a tej áráról beszélt és azt kevesellte, mert a jó minőségű tej felvásárlási ára éppen szeptember 1-jétől emelkedett, a minőségi támogatás feltételéül meghatározott mértékben. Extra tej esetén 43,20-ról 47 forint plusz áfára, I. osztályú tej esetén pedig 40,80 forintról 45 forint plusz áfa árra. A minősített tejhez az osztályoktól függően 1,50 forint, illetve 1 forint/liter támogatást adunk azzal a céllal, hogy az árat a termelési költségek közelében stabilizáljuk. Ha az extra tej esetében a 47 forint/literhez hozzáadom az 1,50-et, az 48,50 forint. Ennyit fizetnek érte a feldolgozók.
Az ennél alacsonyabb minőségű tej árának növelését nem támogathatjuk, mert azt egyes országok már napjainkban sem engedik emberi fogyasztásra felhasználni. 1998. január 1-jétől például az Európai Unióban emberi fogyasztásra csak a magyar minősítés szerinti extra tejet lehet felhasználni. Tehát már az I. osztályú minősítést nyert tej sem felel meg ennek a követelménynek.
A tej felvásárlási és fogyasztói ára - ismétlem - a szabad ár kategóriába tartozik, vagyis az államnak közvetlenül beleszólni, illetve árat meghatározni nincs joga.
Tudomásul kell vennünk azt is, hogy a felvásárlási ár növekedése fogyasztói áremelkedést indukál, ami a másik oldalról a lakosság életszínvonalát rontja.
A tejtermelés magas önköltségének egyik oka a földbérlet, és nem véletlenül terjesztette elő a kormány azt a földtörvény-módosítást, amelynek a miniszteri expozéját délelőtt elmondtam, hogy a nagy termelők földhöz jussanak, azon takarmányt termeszthessenek és olcsóbban tudjanak tejet termelni, ezzel lehetünk versenyképesek a piacon, és ezzel lehetne alacsonyabb tejárat elérni, nem pedig bérelt földön bérleti díjjal megspékelve.
A Földművelésügyi Minisztérium a rendelkezésre álló korlátozott anyagi eszközöket igyekszik úgy felhasználni, hogy az a tejtermelőket és a tejfogyasztókat egyaránt kedvező helyzetbe hozza.
Szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy a nyári többlet tejtermelésnek a levezetésére a megfelelő lépéseket több százmillió forintos összegben a Földművelésügyi Minisztérium, illetve a Tejterméktanács megtette, s azt hiszem, hogy zavaró elemektől mentesen és zökkenőmentesen tudtuk a nyári tejtöbbletet levezetni úgy, hogy a tej átlagára ne csökkenjen éves szinten.
Megjegyzem azonban, hogy a tejtermelők munkájában is van javítani való, mert jelenleg is vannak olyan termelők, akik tisztességes hasznot realizálnak a tejtermelő tevékenységen, míg mások képtelenek a tisztasági és higiéniai követelményeknek eleget tenni. Nyilván ebben az esetben az árakat lényegesen alacsonyabban állapítják meg a felvásárlók.
Nem elhanyagolható jelenleg az sem, hogy a tejtermelés legnagyobb költségét jelentő takarmányok közül a szemesgabonák ára jelentősen mérséklődött. Mi, a Földművelésügyi Minisztérium gondoskodunk arról, hogy a gabonakiszállítás, a takarmánygabona-kiszállítás ne történhessen meg dömpingszerűen, a takarmánygabonát mindenki megfelelő áron be tudja szerezni, erre a megfelelő támogatások, tárolásidíj-térítések rendelkezésre állnak, tehát a takarmányozási költséget alacsonyabban tudjuk tartani.
A közvetlen tejtámogatást, tehát azt, hogy közvetlen a tejtermelésre további támogatást adjunk, nem tartjuk indokoltnak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir