DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én is nagyon örültem Isépy Tamás hozzászólásának, hiszen azt gondolom, ez világosan demonstrálta, hogy az a vád, amit a kormánypártok gyakran használnak az ellenzékkel szemben - hogy pusztán a büntető törvénykönyv szigorításával kívánja a bűnüldözés problémáit megoldani -, ez nem igaz. Az ellenzék számára nyitva álló lehetőségeken belül igenis szeretnénk felemelni szavunkat annak érdekében, hogy a bűnüldözésnek, mint ahogyan azt az előbb a belügyminiszter úr is elmondta, széles társadalmi kötődései vannak. A kormány felelőssége az, ami itt a legerőteljesebben megáll, és a büntető törvénykönyv módosítása az egyik eszköz, az egyik mód, ami más tényezőkkel együtt eredményeket érhet el.
(15.40)
Különös tekintettel arra, hogy a büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos vita a holnapi napon folytatódni fog, és nem elégíti ki még az erre vonatkozó igényeket sem, tehát nem eléggé szigorítja a tételeket.
Ugyanakkor, mivel itt nyilvánvaló - és abban egyetértés van a belügyminiszter úr és az ellenzék között -, hogy ez egy kormányzati kötelezettség, a kormányzatnak a felelőssége, ennek következtében az ellenzék azt várná a kormánytól, hogy koncepciók gyártásán és különböző tanácsoknak a felállításán túl tényleges gyakorlati eredményeket is fel tudjon mutatni, illetve gyakorlati intézkedéseket várunk. Az a koncepció, amiről a belügyminiszter úr is beszélt, a kormányprogramnak abban a részében szerepelt annak idején - valamint az SZDSZ programjában -, amely a hatalomra kerülés után azonnal megvalósítandó intézkedések sorában volt benne. Meglehetősen sokat kellett várni, amíg egy bűnmegelőzési koncepció született, és a cselekvés, ennek a gyakorlati lebontása még csak ezután következik. Ezt meglehetősen késői reagálásnak - a belügyminiszter úr szóhasználatában spétreakciónak - lehet nevezni, tehát követő stratégiát folytat ez ügyben a kormány.
Még egy megjegyzésem volna: nagyon nehéz úgy bűnözés ellen küzdeni, hogyha a bűnözés elleni küzdelemnek a fő vezetői (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) sorscsapásként és objektív tényként tekintik ezt, mint legutóbb a budapesti rendőr-főkapitány, aki azt mondta, hogy a társadalmi fejlődéssel velejáró jelenség (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) a bűnözésnek a gyarapodása. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir