DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten, tehát április 8-án az azonnali kérdések órájában a Postabankkal kapcsolatos kérdésemre a miniszterelnök úr helyett Csiha Judit miniszter asszony válaszolt, aki sajnálatos módon tudatosan félrevezette a Házat és a közvéleményt a válaszával. Ugyanis akkor, amikor én felvetettem, hogy miként lehetséges az, hogy közpénzeket fordítanak magántulajdon finanszírozására, a miniszter asszony a válaszában olyan tulajdonosi szerkezetet sorolt fel, amelyből kifelejtette az Österreichische Postsparkassét, amely 10,4 százalékkal tulajdonosa a Postabanknak, kifelejtette a Generalit, amely 5 százalékban tulajdonosa, kifelejtette a Dunaholdingot, amely 9,1 százalékban tulajdonos, tehát összesen negyed tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosokat, és ezzel a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a miniszter asszony veszélyeztette a demokráciát, mert félrevezette a Házat, a kormány ellenőrző szervét.
De a demokráciát veszélyezteti a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint az a tény is, hogy a kormány az összeesküvés látszatát igyekezett bizonygatni a Postabank pénztárai elleni roham kapcsán, holott a sajtó már három éve írt arról, hogy a Postabank tőkemegfelelőségi mutatója nem éri el a kötelező mértéket, tehát joggal lehetett arra számítani, hogy a Postabankkal kapcsolatban valamiféle gondok lesznek.
A Postabank közben a demokráciával összeegyeztethetetlen üzleti tevékenységbe is kezdett, hiszen a sajtó és a közvélemény alakítására alkalmas módon megszerezte a sajtó jelentős részét, így öt országos napilapot, köztük a Kurírt, a Világgazdaságot, a Magyar Nemzetet, a Nemzeti Sportot és a Pesti Riport örökébe lépett Pesti Bulvárt. De érdekkörébe bevonta a hetilapokat is; ezek közül kiemelném a Szabad Földet, a 168 órát, az Autó-Motort, a Pesti Műsort, a Magyar Konyhát, a Sárga Rádió- és TV-újságot, a Tallózót és a régi Elite-t, emellett szponzorálja a Beszélőt és a Magyar Narancsot is. Elektromos médiuma is van, a Rádió Bridge, tehát valóságos sajtónagyhatalommá építette ki önmaga berkeit közpénzekből. Miután ezek a vállalkozások szinte kivétel nélkül üzletileg problematikusnak mondhatók, sőt legyen szabad úgy fogalmaznom, hogy sok esetben veszteségesek is, ezeket a veszteségeket épp az előbb említett tulajdonosi szerkezetből fakadóan közpénzekből is fedezik, miközben a közvéleményt közpénzekből fenntartott sajtón keresztül úgy irányítják, ahogy az az érdekeiknek megfelel.
Úgy gondolom, hogy már szóltam a múlt héten arról, hogy az alárendelt kölcsöntőke nem más, mint bankkonszolidáció, tehát közpénzekből valóban idegen tőkét és magántőkét konszolidálnak, és szűk csoportérdekeket képviselő sajtótermékeket hoznak létre. Ilyen körülmények között a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint közpénzekből demokráciaellenes helyzet teremtődhet a közpénzek kezelése tekintetében, és sajtóbirodalmak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) létesítése kapcsán is felhívjuk arra a figyelmet, hogy ezek nem tartható helyzetet keletkeztettek. Kérjük ezért, hogy a kormány számolja fel ezt a helyzetet, és máskor ne vezesse félre a Házat. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir