DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sok ezer nyugdíjas nevében teszem fel a kérdést önhöz; azoknak a nyugdíjasoknak a félelméről beszélek, akik a parlament döntése folytán megnyílt lehetőséget kihasználva kárpótlási jegyeiket életjáradékra váltották át.
A kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló 1992. évi XXXI. törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló és vele egységes szerkezetbe foglalt kormányrendelet 1. §-a szerint életjáradék a saját jogon megillető kárpótlási jegy ellenében azt a jogosultat illeti meg, aki 1991. december 31-éig a 60. életévét betöltötte, vagy munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette. A törvény 7. §-a előírja, hogy a járadék összegét 1993-tól minden év március 1-jétől kell emelni, de az emelés az előző évi nyugdíjemelés mértékének 30 százalékánál nem lehet kevesebb.
Ebben az országban a kárpótlási jegyből sokan meggazdagodtak, milliókra tettek szert, míg mások nem tudták kárpótlási jegyeiket jól felhasználni. Ezért választották sokan azt, hogy kárpótlási jegyeiket a feltételek megléte esetén életjáradékra váltsák át. Az ismert gazdasági helyzet miatt, a bekövetkezett infláció miatt azonban ezzel az életjáradékok nem képesek megőrizni a reálértéküket, mert a törvény által biztosított járadékemelés elmarad az infláció mértékétől. Az érintettek tehát úgy érzik, hogy a kormány becsapta őket, és így rosszul jártak.
Kérdezem tehát az államtitkár úrtól: mire számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik kárpótlási jegyeiket életjáradékra váltották át, és lát-e lehetőséget arra, hogy a járadék összege (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a mindenkori infláció mértékét figyelembe véve emelkedjen?
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir