DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES fölművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ezen a területen valóban rengeteg rémhírt terjesztenek a különféle érdekek. Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy ha alacsony a takarmány ára, akkor általában nagyobb szokott lenni a hízlalási kedv. A mi tapasztalataink azt mutatják - amikor az állattenyésztés támogatásával foglalkozunk -, hogy óriási nagy az érdeklődés az állatok beállítása iránt. Sőt, mi több, azt kell, hogy mondjam, hogy az az összeg, amely rendelkezésre állt az állami támogatásban, gyakorlatilag elfogyott. Most próbálunk újabb források után nézni, hogy hogyan tudjuk kielégíteni az állattenyésztők egyre fokozódó tenyésztési kedvét.
Való igaz, hogy a nemzetközi piacokon kialakult árakat tartósan meghaladták a hazai búzaárak, amelynek - azt kell mondanom - elsősorban a hazai búzatermesztők lehettek a haszonélvezői. Azt hiszem, az a helyzet, hogy a kormányzat a takarmánygabonát sem engedte korlátlanul kivinni az országból, azt jelentette, hogy az állattenyésztők kedvezőbb áron juthattak hozzá a takarmányokhoz. Jelenleg a búzakészleteknek is csak kisebb hányada található a termelőknél. Azon termelőknek viszont, akik áprilisban még eladásra szánt búzakészlettel rendelkeznek, az előző évekhez képest nyilván jelentősen javulhatott a likviditásuk is, hisz meg tudták őrizni ezt a termést, megfelelő tárolókapacitással rendelkeztek.
Azt hiszem, gond van azon a területen, hogy egyes malmok túlságosan magas lisztkészleteket tudnak magukénak mondani, és ezt csak nagyon nyomott áron lehet értékesíteni. Búzából jelentkezik még az országban néhány százezer tonna többlet, melyet export útján célszerű értékesíteni. A kivitel üteme azonban nem éri el a kívánt mértéket, ezért különböző engedélyezéstechnikai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) módszerekkel segítjük elő a kiszállításokat.
A kukoricaexportra vonatkozóan ma írtam alá a szükséges okmányokat és engedélyeket
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir