HALDA ALIZ

Full text search

HALDA ALIZ
HALDA ALIZ, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Pokorni Zoltán képviselő úr ellen szám szerint négy megkeresés érkezett az Országgyűléshez a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, kérve a képviselő úr mentelmi jogának felfüggesztését. Engedjék meg, hogy a négy ügyet időkímélés céljából együtt ismertessem, bár szavaznunk természetesen mindegyikről külön-külön kell majd.
Az ismertetés azért is vonható össze, mert mind a négy feljelentés ugyanarra a tényre, Pokorni Zoltán 1996. december 4-én tartott sajtótájékoztatójára vonatkozik, ahol is a képviselő úr a Xénia Láz Egyesület tevékenységét méltatta. A négy közül két feljelentés azonos tartalmú, sőt, azonos szövegű. Schmuck Andor és Szabó Tibor urak rágalmazással vádolják Pokorni Zoltánt, mert kifogásolta azt, hogy a Xénia Láz Egyesület jelentős pénzügyi támogatást kapott a Gyermek- és Ifjúsági Alaptól. Idézik a képviselő úr szavait: "Az, hogy köztisztviselők ilyen szerepet vállalnak egy egyesületben, bár törvényileg nem tilos, etikailag azonban erősen kifogásolható, hiszen így a lehető legközvetlenebbül van mód arra, hogy állami forrásokhoz jussanak, amiket egyébként nem tudnának elérni." A mentelmi bizottság 1997. április 7-i ülésén tárgyalta a feljelentéseket, és meghallgatta Pokorni képviselő urat. A képviselő úr elmondta, hogy a sajtótájékoztatón általa előadottak tényeken alapulnak, amelyeket a feljelentők sem vitattak.
A mentelmi bizottság hatáskör hiányában büntetőjogi szempontból nem értékelte a feljelentésben foglaltakat, a rendelkezésre álló adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a képviselő úr által előadottak a szabad véleménynyilvánítás körébe tartoznak, s ezért mindkét, Schmuck Andor, illetve Szabó Tibor által benyújtott feljelentést zaklató jellegűnek minősítette. A mentelmi bizottság tehát azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a fenti két ügyben Pokorni képviselő úr mentelmi jogát ne függessze föl.
A másik két feljelentés, amellyel Czégé Zsuzsa, a Xénia Láz Egyesület elnöke, illetve Szilvás Zoltán, a WÉS Rt. elnök-vezérigazgatója fordult a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz, nem a képviselő úr kijelentéseit, hanem a sajtótájékoztatón az újságíróknak kiosztott tájékoztató anyag következő megállapítását kifogásolja, idézem: "Az egyesület által reklámozott termékek kezdenek aggályra okot adni. Lásd például az Energy Drink, melyet egy bizonyos életkorban kifejezetten káros gyermekeknek adni, lévén hogy enyhe kábítószernek minősülnek." A fogalmazásért elnézést kérek, nem tőlem származik, mindkét feljelentés szó szerint így idézi. Egyébként a két beadvány tartalma itt is azonos, sőt majdnem szó szerint a szöveg is, azzal a különbséggel, hogy Czégé Zsuzsa mint az egyesület elnöke, Szilvás Zoltán pedig mint a szóban forgó italt gyártó rt. vezérigazgatója kifogásolta az állítást.
A mentelmi bizottság ülésén Pokorni képviselő úr előadta, hogy a 30 oldalas sajtóanyagban a feljelentés tárgyát képező valótlan állítás szakértőjük hibájából került bele, erre vonatkozó nyilatkozatot, utalást ő a sajtótájékoztatón nem tett. Elmondta azt is, hogy amint észlelték a tévedést, azonnal, közvetlenül a sajtótájékoztató után intézkedtek, kérve a szerkesztőségeket írásban, telefonon, faxon, hogy ezt az állítást ne idézzék, és arra semmilyen formában ne utaljanak. Ennek köszönhetően a kifogásolt állítás csupán a Magyar Hírlap vidéki változatában jelent meg. A tévedésért az érintettektől elnézést, a sajtóban pedig helyreigazítást kértek.
Tájékoztatom képviselőtársaimat arról, hogy a mentelmi bizottság kisebbségi álláspontja - két fő - szerint, ha valaki sajtóanyagot oszt szét, azt a sajtótájékoztató szerves részének, a sajtótájékoztatót tartó személy véleményének kell tekinteni, s ezért a képviselő úr felelőssé tehető az érdeksérelemért. A bizottság többsége azonban - hét fő - amellett voksolt, hogy mivel nem a képviselő úr követte el a tévedést, de még inkább azért, mert a sajtóosztályuk utóbb mindent elkövetett, hogy a téves állítás nyilvánosságra kerülését megakadályozza, illetve helyreigazítsa, a mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Pokorni képviselő úr mentelmi jogát e két feljelentés ügyében sem függessze fel. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir