DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Amint az ismeretes, a MÁV Rt. gazdálkodásának átvilágítására vizsgálóbizottság felállítását indítványoztam. Miután kellő számú aláírást becsatoltam, a vizsgálóbizottságot fel kell állítani.
Két módosító indítvány érkezett az ügyben. Az egyiket Vancsik Zoltán képviselő úr terjesztette elő, a másikat pedig a gazdasági bizottság. Mindkét módosító indítványra azt kell mondjam, hogy megítélésem szerint formai és tartalmi okokból mind a kettőt el kell utasítani.
Formai okokból azért kell elutasítani Vancsik Zoltán képviselőtársunk előterjesztését, mert az noha a formai követelményeknek megfelel, de nem kapta meg a bizottsági egyharmad támogatást sem, ugyanakkor nem kérte a frakció ennek a módosító indítványnak a tárgyalását. A gazdasági bizottság indítványát formai okból azért kell elutasítani, mert nem házszabályszerűen terjesztették elő, ugyanis a Házszabály 94. §-ának (4) bekezdése érdekében a módosító javaslatokat indokolni kell. Ez a javaslat nincs indokolva, mindenütt a korábbi javaslatra utal, amely végül is elvezet a gazdasági bizottság tárgyalásáig, de nem lehet tudni, hogy annak mely része vagy miként tartozna ide. Ilyen körülmények között tehát formai okokból ezek az indítványok elutasítandók.
Ami most már a módosító javaslatok érdemi részét illeti, a módosító javaslatok azt a helyzetet szeretnék elérni, hogy a Házszabály 36. § 4. pontjából a második mondat maradjon el, ugyanis a szóban forgó házszabályi rendelkezés azt mondja ki, hogy a vizsgálóbizottságot a 33. § rendelkezései szerint kell megalakítani. Ez a házbizottságon létrehozandó bizottságot jelenti. A Házszabály következő mondata pedig úgy hangzik, hogy a kormány vagy bármely kormányzati szerv, továbbá valamely minisztérium tevékenységét vizsgáló bizottság elnöke az érintett kormány ellenzékéhez tartozó képviselő. Tulajdonképpen Vancsik képviselő úr és a gazdasági bizottság indítványa is ezt a mondatot a jelen esetben elhagyni kívánja, tehát hogy a házbizottságon a kormányzó többség tudja a bizottság elnökét jelölni.
A mi álláspontunk pedig az, hogy a MÁV Rt. esetében egy olyan egyszemélyes részvénytársaságról van szó, amely hatalmas állami költségvetési összegekkel működik, így a médiák híradása szerint 1996-ban hétmilliárd forinttal lépték túl a gazdálkodási keretet, amelyből hárommilliárd forint egyértelműen egyes vezetőknek felróható okból történik.
Formailag igaz, hogy ez nem állami vállalat, illetőleg nem minisztériumi vagy kormányzati szervnek tekinthető vállalat, a mi megítélésünk szerint azonban állami vállalat, mégis azzal azonos megítélés alá eső vállalatnak fogható fel, ezért a megítélésünk szerint nagy hiba lenne, ha ebben az esetben a kormánytöbbség adná a bizottság elnökét. Gyakorlatilag egy olyan helyzet keletkezne, amikor az általános házszabályi rendelkezések, illetőleg a Ház eddigi gyakorlata kerülne megváltoztatásra.
Ezért tisztelettel azt javaslom önöknek, hogy ne fogadják el a módosító indítványt - hiszen az egy nagyon fontos elvnek a megváltoztatását jelentené -, hogy az ilyen jelentős költségvetési összegeket érintő kérdésben felálló vizsgálóbizottság esetében a kormányzó pártok ellenzéke adja a vizsgálóbizottság elnökét. Köszönöm a türelmüket.
(18.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir