SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság 1997. április 16-ai ülésén tárgyalta meg a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény és ahhoz kapcsolódó egyes törvények módosításáról T/4100. számon előterjesztett törvényjavaslatot. A bizottság ellenszavazat nélkül, 6 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítélte.
A tárgyalás során egy kérdés körül bontakozott ki vita, nevezetesen arról, hogy a törvény hatályba lépését követő egy éven belül miért kell, és indokolt-e egy 72 szakaszos törvénymódosítást benyújtani. Vajon az EU-hivatkozások elegendő érvek-e az ilyen nagy módosításhoz, vajon az új változások nem nehezítik-e meg az érdekeltek működését, vajon a nagyszámú módosítás nem az eredeti törvénytervezet egyeztetési hiányosságaira utal-e?
Az előterjesztő képviselője - bár a felvetések jogosságát elismerte - érveivel alátámasztotta a változások szükségességét. Egyik fontos érv, hogy az EU elfogadta a társulási megállapodás módosítását, és ezzel a piac és árumozgás oldaláról lehetővé vált, hogy az egységes integrációs térség alakuljon ki a társult országok, az EFTA-országok és az európai integráció országai között.
A módosítással az elfogadott szabályokat kívánja a törvénytervezet beépíteni a vámjogba. A vámjog eszerint kimondja: választási lehetőségük van azoknak a gazdálkodóknak, akik ebben a térségben kedvezményes piacrajutási feltételeket szeretnének elérni. Dönteniük kell, hogy a harmadik országból származó felhasznált anyagaikra, amelyeket az exporttermékeikbe beépítenek, a vámterhet érvényesítik, vagy a kedvezményes piacra jutás lehetőségét választják.
További érvek: a magyar gazdaság speciális helyzetére való tekintettel a jogharmonizáció több lépésben történik meg az EU-val. Ez a tervezett módosítás egy újabb ilyen lépés.
A vámügynöki szabályozás teljesen új volt a törvényben. A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy a kis- és középvállalkozások egész sora kerülne nehéz helyzetbe, ha a biztosítékrendszeren nem változtatnánk. A jövedéki szabályozás állandóan formálódik, és ezt is követni kell a vámtörvényben. Segíti a gazdálkodókat a változás annyiban, hogy a jövedéki biztosítékba betudja a vámbiztosítékot.
Magyarország csatlakozott az EU-EFTA árutovábbítási megállapodáshoz, és ennek keretében is le kell tenni egy biztosítékot a szállításra, amelyet szintén be kellett építeni a törvénybe. Ugyancsak jelentős érv a vámraktár intézményének fogalmi változása.
Mindezen indokok alapján a bizottság a törvénytervezetet a tisztelt Háznak megvitatásra ajánlja. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir