DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A nemzetgazdaságban az áru-, a pénz- és a munkapiac egységes egészet alkot. A pénzpiac nem képzelhető el korszerű bankrendszer nélkül. A jól megvalósított bankkonszolidáció a lakossági és a vállalati megtakarításokból származó betétek védelmét és a bankok jó hitelezési eljárása esetén a megtakarítások hatékony felhasználását is jelenti, amennyiben a beruházási tevékenység motivációi kedvezően alakulnak.
(16.00)
Mindez a gazdaság, a reálfolyamatok gyarapodásához vezet: ez több kibocsátást, árualapot, jobb ellátást, vagyis a nép konszolidációját eredményezi.
Az 1992-95-ig megvalósított hitel-, bank- és adóskonszolidáció sorrendje jó volt, létjogosultságát nem lehet vitatni. Azonban az közismert, hogy a konszolidációs folyamatnak voltak hiányosságai is, amit a számvevőszéki bizottsági ülésen elemeztünk. Azonban az is tény, hogy a bank veszélyes üzem. Tevékenységének velejárója a hitel-, likviditási, kamat- és működési kockázat, valamint az ország valutaállománya, a mérlegen kívüli tételek, és a csalás kockázata is.
Ha az egyik kockázati tényező mértékét csökkentjük, akkor a másik kockázat növekedhet. Például ha a kamatkockázatot a kamatlábak változóvá tételével csökkentjük, akkor nő a hitelkockázat; ha a likviditási kockázatot túl sok likvid eszköz tartásával csökkentjük, akkor csökken a bank jövedelmezősége is. Azonban kockázat nélkül nincs bankrendszer.
Mindezek alapján megkérdezem a miniszter urat, hogy lehetséges-e a gazdaságot, a népet konszolidálni a bankok konszolidációja nélkül. Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir