DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Újszülöttkori ultrahangos szűrővizsgálatot a budapesti Madarász utcai gyermekkórház már hat éve végez. Ennek eredményeként lehetővé válik például a vizeletpangással járó vesebetegségek korai felismerése, amelynek következtében megmenthető a kis csecsemő veséje, és számos szövődményt, művesekezelést, vesetranszplantációs igényt kerülhet el mind a beteg, mind az ország egészségügye.
Pályázat útján kezdetben 2,5 millió forintot kapott évente a kórház, ezt utóbb 1 millió forintra csökkentették, 1996-ban pedig egyetlen fillért sem kaptak a szűrővizsgálatra. Az országban Budapesten kívül még két helyen, Cegléden és a Dunántúlon végeznek ilyen szűrővizsgálatot. Miskolcon az anyagi támogatás megvonása miatt abbamaradt a szűrővizsgálat.
Ez a típusú szűrés fájdalommentes, veszélytelen és nagy hatású, mivel viszonylag nagy százalékban ismerhetők fel a vesebetegségek. A Madarász utcai kórházban pusztán azért nem álltak le a szűrővizsgálattal, mert a helyi szakembergárda lelkesedése és odaadó munkája az anyagi támogatás megvonása után sem lankadt. Kérdés, hogy ez a lelkesedés anyagiak híján fenntartható-e és meddig.
Tisztelt Országgyűlés! Itt nem az orvosok javadalmazásáról van szó elsősorban, hanem a vizsgálat tényleges költségeiről: energia, számítógépes szoftverek. Eddig egy vizsgálatra 1000 forint jutott, ami jóval alatta maradt a szakorvosi vizit díjának. Ma már ennyire sincs pénz.
Kérdezem a miniszter urat: meddig marad még közhely, hogy a megelőzés olcsóbb, mint a gyógyítás? (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir