DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE, a számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy azt már Világosi Gábor államtitkár úr is mondotta, az elmúlt héten, 23-án a számvevőszéki bizottság elemezte a helyi önkormányzatok 1997. évi új, induló címzett támogatásáról szóló törvényjavaslatot.
A vita kezdetén egy humoros megjegyzés hangzott el, hogy az "új induló" nem zenei fogalom, hanem közgazdasági tartalommal bír - de mindenesetre nyelvtanilag helyes ez a kifejezés. Azt mondtuk néhányan, hogy talán jobb lett volna az "új, induló" fogalom helyett a "megkezdett beruházások"-ról szólni.
A vitában továbbá a "beruházás befejezése" fogalom kapcsán voltak félreértések, amelyeket a Belügyminisztérium szakértője megfelelően tisztázott. Megállapítottuk, hogy a törvényjavaslat összhangban van az 1997. évi költségvetési törvény címzett és céltámogatások alcímével, és azon gazdaságpolitikával, amely az 1997. évi költségvetési törvény megalapozását szolgálja. Azonban a címzett támogatások preferálhatnak olyan beruházásokat, amelyek az adott önkormányzatnál nem a legfontosabbak, és előfordulhat az is, hogy fontosabb beruházások - mivel központi támogatást kapnak az adott címzett támogatásra - háttérbe szorulnak. Azonban a címzett támogatások létjogosultságát, fontosságát a bizottság egyértelműen aláhúzta.
Az 1997-ben megkezdődött címzett támogatásra - mint ahogy államtitkár úr is mondta - 2 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 90 beruházást kezdenek el. Államtitkár úr ismertette, hogy ebből mennyi a vízgazdálkodásra, az egészségügyre és szociális ellátásra, valamint az oktatásra szolgáló beruházás. A beruházás összegének megoszlása azonban más arányt mutat, mert az egységnyi egészségügyi és szociális beruházások jelentősebbek. Ez a tény azonban a nagyobb beruházási igényességből következik.
A beérkezett jelentős igényből nem tudta a kormány az összes igényt kielégíteni. Ennek egyrészt valóban a pénzügyi keret szűkössége volt az oka, azonban olyan igények is beadásra kerültek, amelyek besorolására nem volt lehetőség a címzett támogatások között.
A beérkezett szükségletek közül néhány a jogszabályi feltételekkel ellentétes volt. A számvevőszéki bizottság megállapította, hogy az önkormányzatok igényeinek elbírálásakor az illetékesek helyes elvek alapján döntöttek. Ennek alapján a beruházásnak a kötelező önkormányzati feladatokat kell valóra váltani, emellett a központi forrás hatékony felhasználása is fontos kiválasztási szempont volt. Így például a kórházi rekonstrukciók a korszerű ellátást úgy biztosítják, hogy azok nem eredményeznek működési többletkiadást.
A bizottság azt is támogatta, hogy a beruházások kiválasztásakor preferálták, előnyben részesítették a nagy vonzáskörzetű középfokú oktatási intézményeket is, valamint a kistelepülések többfunkciós létesítményi igényeit. Ekkor ugyanis a fajlagos költségek szükségszerűen csökkennek, és a központi pénzeszközök hatékonyabb felhasználása valósul meg.
A bizottságban ezután elemeztük, hogy milyen címzettség szerint oszlik meg a beruházás, és ha jól emlékszem, talán csak Bodroghalom az a település, ahol tornaterem létesítésére van lehetőség, és sok - vagy több - településen a tornaterem létesítését az illetékesek elutasították. Megállapítottuk, hogy az a szempont, amelynek alapján egyes időszakokban, például '93-ban, '94-ben nagy tornaterem-építési kampány kezdődött meg, az jó ugyan, de azok a települések, amelyek akkor kimaradtak a tornaterem-építésből, azok most elszenvedik ezt a hátrányt, mert az ilyen jellegű beruházások nem élveznek annyi előnyt, mint a kilencvenes évek elején.
Mindenesetre a számvevőszéki bizottság az egész anyagot, az egész előterjesztést jónak, megfelelőnek tartotta. Még szóvá tettem a bizottságban a beruházás megoszlását a saját és az igénybe vett támogatás alapján is, amire már államtitkár úr helyesen válaszolt.
Végeredményben a számvevőszéki bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minősítette.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir