LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvény úgy rendelkezik, hogy nyugdíjat, baleseti nyugellátást évente két alkalommal: januárban és júliusban lehet emelni. Az új rendszeres nyugdíjemelés az előző évi nettó munkabéremelést veszi figyelembe, és nem számol az év közben bekövetkezett, jelentős mértékű energiaár-emeléssel, ezért tartjuk szükségesnek a leginkább rászoruló kisnyugdíjasok és nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülők járandóságának egyszeri kiegészítését.
A jelentős áremelkedések hatására mintegy 25 milliárd forinttal nőttek a lakossági terhek, a tervezett negyedévenkénti áremelkedések az év során a becslések szerint további 12 milliárd forinttal terhelik a fogyasztókat. Az így keletkező 37 milliárd forintnyi hiányt a háztartások gazdálkodásában semmiképpen nem pótolhatja a kormányzat 1 milliárd forintnyi kompenzációs javaslata.
Mindezek miatt javasoljuk, hogy az 1997. év január 1-je előtti időponttól megállapított nyugellátásban, baleseti nyugellátásban részesült jogosultaknak 4000 forint, a saját és özvegyi jogon együtt folyósított ellátásban részesülőknek 5000 forint egyösszegű kiegészítést kell folyósítani.
(16.10)
Valamint 4000 forintos egyösszegű kiegészítés járjon a nyugdíjfolyósító szervek által folyósított nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátásban részesülő jogosultaknak is. Javaslatom tehát egyszeri nyugdíjkiegészítés, mely nem jelent a jövő esztendőre áthúzódó többletterhet a Nyugdíjbiztosítási Alap számára. Ez a kiadási tétel mintegy 12 milliárd forinttal terheli az alapot, melynek ellentételezésére javaslom, hogy a kincstári egységes számla kamatmentes részén felül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) 15 milliárd forintra tervezett kamatok megfizetését engedje el a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir