KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Idestova 7 éve - 1990 nyarán - nyújtotta be Demszky Gábor és Hack Péter az első törvénytervezetet az elmúlt rendszer politikai rendőrségi ügynökei tárgyában, tehát ennek az ügynek a tisztázása 7 éve folyik; úgy tűnik, végre befejezést is nyer.
A parlament által megválasztott bizottságok csendben végezték a munkájukat, és a képviselők vagy elmentek és személyesen jelentek meg a bizottság előtt, vagy ha erre nem volt szükség, akkor futár által kézbesített határozatban értesültek a rájuk vonatkozó eredményről.
Ez így a törvényeknek megfelelően zajlott, egészen az utóbbi napokig. Azonban egy hete egészen váratlanul megszólalt az átvilágító bírók elnöke, és közölte a sajtón keresztül a nyilvánossággal, hogy az "R" betűnél tartanak: a parlamentben nyilas múlttal rendelkezőket nem találtak, de ügynököket igen. Sőt, azt is elmondta, hogy egy esetben az érintett a bírósághoz fordult. A frakciók képviselői is nyilatkoztak ebben az ügyben; a rádióban még olyan kijelentés is elhangzott, hogy közel száz esetben nem tudnak konkrét véleményt mondani a képviselők múltjáról. Ezek a nyilatkozatok új helyzetet teremtettek; véleményem szerint az egyébként is bonyolult belpolitikai helyzetben az állampolgárok előtt tovább rombolták a parlament tekintélyét.
Hogy a helyzetet jobban tudjam érzékeltetni, az egyik Hajdú-Bihar megyei barátom megkérdezte tőlem - idézem -: "Annyi az ügynök a rádió szerint a parlamentben; mondd, te tiszta vagy?" A nyelvem hegyén volt a válasz, hogy "természetesen, nekem már papírom is van róla", amikor rádöbbentem, hogy ezt én nem mondhatom, mert az erről szóló értesítésen ott díszeleg a "titkos" minősítés; és ha kimondanám, titoksértést követnék el. Bár nem tudom, ez milyen titoknak minősül: szolgálati, állami vagy üzleti titoknak. Az még érthető lenne a számomra, ha valaki az életében bármelyik titkosszolgálathoz tartozott, annak a személynek a szolgálathoz tartozását titkosítani lehet; de azt már felháborítónak tartom, hogy akinek soha semmilyen köze nem volt egyetlen titkosszolgálathoz sem, ezt a tényt titokként kell kezelni. Véleményem szerint ez az emberi és az állampolgári jogokat súlyosan sértő intézkedés.
Abszurd helyzet az: ha a levél úgy szól, hogy "soha semmilyen köze nem volt a titkosszolgálathoz" - ezt a levél kézhezvétele előtt bárkinek elmondhattam; de ezt a levél kézhezvétele után - mivel ezt a tényt is tartalmazza - államtitokként kell kezelnem. Remélem, hogy csak rosszul értelmezem az okirat titkosítását, mert ha valóban így van, ez semmi másra nem alkalmas, mint a teremben ülő volt ügynökök, karhatalmisták fedezésére. A bizottság - mint az előzőekben említettem - az "R" betűnél tart. Még néhány hónap eltelik addig, amíg a vizsgálat lezárul; addig ezek az urak itt ülnek közöttünk, és ha szerencséjük van, kihúzzák a ciklus végéig. Miattuk nekünk is viselnünk kell a társadalom megvetését, esetleg politikai ellenfeleink gyanúsítgatását.
Meg vagyok győződve arról, hogy mivel az érintett és lemondott képviselők nevét nem szabad nyilvánosságra hozni, ez helyes és elfogadható. De a törvény nem kötelezi az ártatlan képviselőket arra, hogy az átvilágító bírák nyilatkozata következtében ilyen gyanú árnyékában éljenek hónapokig, esetleg évekig. Akik 1994-ben, ilyen múlttal vállalták azt, hogy országgyűlési képviselők legyenek, már tudhatták, hogy ezt nem lehet megúszni - ez az ő dolguk; de én nem fogok velük semmilyen közösséget vállalni és rejtegetni őket - gondolom, azon képviselőtársaim sem, akik az átvilágítás során szintén intaktnak bizonyultak.
Ezért kezdeményezem azt, hogy a titkosítást ezen esetekben - mint állampolgári és emberi jogokat sértő intézkedést - azonnal függesszék fel. Amennyiben ez nem történik meg, a parlamenti képviselők tisztessége és az Országgyűlés hitelességének a megóvása érdekében kérem, hogy képviselőtársaim - a mentelmi jog védelme alatt - a plenáris ülésen nyilatkozzanak arról, hogy nem voltak ügynökök.
Befejezésül szeretném megjegyezni, hogy 1995-ben az egyik átvilágító bíró csak annyit mondott, hogy az első 40 megvizsgált esetben egy ügynökgyanús képviselőt találtak, és ezért távoznia kellett. Nem tudom, hogy ennek a példátlan indiszkréciónak, ami történt, mi az oka; azonban az nyilvánvaló, hogy az emberek nem kételkednek a közöltek valóságtartalmában. A helyzet jóvátehetetlenül kialakult, és a jogos önvédelem lehetőségét mindenkinek biztosítani kell - még az ártatlan országgyűlési képviselőknek is.
Mérlegelem a titkosítás megszüntetésére vonatkozó határozati javaslat benyújtását, és amennyiben nem történik meg az ártatlan képviselők esetében az általam javasolt titkosítás feloldása, azt rövidesen önálló képviselői indítványként fogom benyújtani.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir