SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Full text search

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az már elhangzott, a munka törvénykönyve módosítása az EU-csatlakozás jogharmonizációja és a gyakorlati jogalkalmazás problémái miatt vált szükségessé. A következőkben én már nem térek ki valamennyi paragrafus módosításának véleményezésére, hisz ezt már jó néhányan megtették előttem, csak néhányat emelek ki közülük.
De előbb engedjenek meg egy-két általános megjegyzést! A módosítás alapvetően helyes irányban változtatja a hatályos jogszabályt még akkor is, ha ezzel egyes esetekben meglévő munkavállalói kedvezményeket szüntet meg, vagy szigorítást alkalmaz, kötelezettségeket ír elő a munkáltatók részére. Például - mint azt már többen említették - az orvosi igazolás nélküli háromnapos betegszabadság megszüntetése. Ezt ugyanis a gyakorlatban pótszabadságként kezelték - ezt tudjuk mindnyájan -, mely igény szerint "járt" a dolgozónak, tehát nem az eredeti funkciójának megfelelően működött. Nyilvánvaló, ezen változtatni szükséges. Hasonlóan visszaélésekre adott alkalmat a keresőképtelen állapot utáni harminc napos felmondási tilalom fenntartása. A gyakorlatban az ismétlődő néhány napos táppénzekkel a munkaviszony megszüntethetetlenségét idézték elő, erre is, azt hiszem, hogy jó néhány példát tudnánk mondani a gyakorlati életből.
Természetesen szükség van a dolgozók védettségének biztosítására, de a munkáltató érdekének figyelmen kívül hagyása nem elfogadható, nagyon rugalmatlan munkaerőpiaci helyzetet teremt, és nem felel meg az európai gyakorlatnak sem.
Elfogadható szigorítás az is, mely szerint a végkielégítésre való jogosultság számításánál a munkaviszony szüneteltetésének egyes időtartamait figyelmen kívül kell hagyni, így például a szabadságvesztés idejét vagy a harminc napon túli fizetés nélküli szabadság idejét; de kivételt képez ez alól a tíz éven aluli gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság.
(11.10)
Más módosítások a munkáltató számára írnak elő kötelezettségeket a munkavállalók, a szakszervezetek, a szakszervezeti tisztségviselők érdekében. Így például a munkáltatóknak együtt kell működniük a szakszervezetekkel, érdekképviseleti tevékenységüket információkkal kell elősegíteni. Tájékoztatási kötelezettségük már akkor is fennáll, ha egy intézkedés - a csoportos létszámleépítésre vonatkozó előírásokkal összhangban - a munkavállalók 10 százalékát, de legalább tíz főt közvetlenül érint. Ez akkor is érvényes, amikor a munkáltató személyében jogutódlás következik be. Ez nyilvánvalóan csökkenti a munkavállalók indokolatlan fenntartásait az új munkáltatóval kapcsolatban, és így számos konfliktus is elkerülhetővé válik - és ez végül is mindnyájunk célja.
Megjegyzem, ezeknek az elképzeléseknek a gyakorlati életben való általánossá tételéhez még sok helyen nem megfelelő a munkáltatók és a szakszervezetek felkészültsége, és még nagyobb a gond, ha teljesen hiányzik az érdekképviselet. Érdemes elgondolkozni azon, kinek, milyen feladata lenne, hogy kedvező változás következzen be e téren. Ez mindkét fél számára előnyös lenne, és kedvező hatást fejtene ki a munkaerő-piaci szereplők együttműködésében.
A törvényjavaslat 7. §-a az EU-irányelveknek megfelelően szabályozza a munkáltatói jogok és kötelezettségek átszállását a jogelődről a jogutód munkáltatóra. Ez lényeges eleme az előterjesztésnek, hiszen az eddigiek során a tulajdonváltás, a munkáltató személyében bekövetkezett változás számos konfliktust idézett elő. A jogi tisztázatlanságok miatt sok munkavállaló szenvedett hátrányt.
A jogutódlás időpontját megelőzően keletkezett kötelezettségek érvényesítése során egyetemes felelősség terheli - mint azt hallottuk - a jogelőd és a jogutód munkáltatót. Másrészt a jogelőd munkáltatónak kezesként kell felelnie a munkavállalót megillető járandóságokért. A kollektív szerződés munkarendre vonatkozó rendelkezései alól ugyanakkor mentesíti a jogutód munkáltatót, nagyon helyesen. Összefoglalva tehát: a törvényjavaslat e tekintetben a munkavállalók számára a nagyobb biztonságot kívánja megteremteni, de természetesen nem célszerű az új munkáltatók indokolatlan megterhelése sem olyan teljesíthetetlen követelésekkel, melyeket még a jogelőd vállalt föl.
Lényeges eleme a törvényjavaslatnak a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályozás. Ez részben formális változtatás, részben tartalmi. A leépítés mértékének a pontos definiálása, a konzultációs kötelezettség előírása, a munkáltató és a munkavállaló képviselőinek együttműködése, a leépítés bejelentése és ezentúl itt is az együttműködési kötelezettség előírása a munkaügyi központokkal, vagy mindezek elmaradásának a szankcionálása mind-mind a munkavállalók érdekeit szolgálja; de végeredményben közvetetten a munkáltatókét is, és ezt nem győzöm hangsúlyozni.
A rendes felmondás - és itt a szankcionálást hangsúlyoznám ki - érvénytelen ugyanis abban az esetben, ha a törvény által előírtakat - így a konzultációs és a bejelentési kötelezettségeket - a munkáltató elmulasztja. Számos példát lehetne ugyanis felsorolni, hogy hányszor, hány helyen szegték meg az eddigi előírásokat is, és szükségtelenül növelték a feszültségeket az amúgy is fájdalmas, több embert érintő leépítések során; és a mai napig sem vált általánossá a munkáltatókkal: az érdekképviseleti szervekkel és magukkal a munkavállalókkal való korrekt együttműködés. Márpedig ez mindnyájunk közös célja.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir