DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Országgyűlési Biztos Asszony! Országgyűlési Biztos Urak! Amikor a Dél-Afrikai Köztársaság alkotmánybírósága megsemmisített egy olyan jogszabályt, amelyet a végrehajtó hatalom adott ki, és amely a választójoggal, a választási körzetekkel volt kapcsolatos, akkor a köztársasági elnök a következőket mondta: "Ez a döntés nagyon megnehezíti a kormány munkáját, de a jogállamiság elvéből eredően a kormánynak kötelessége, hogy ehhez tartsa magát, és olyan új jogszabályt alkosson, amely megfelel az alkotmánybíróság döntésének." Úgy gondolom, hogy minden demokratikus kormánynak és minden demokratikus államban működő hatóságnak zsinórmértékül kell hogy szolgáljon Nelson Mandela e gondolata, nemcsak az alkotmánybíróság vonatkozásában, hanem minden olyan szerv vonatkozásában, melynek az a feladata, hogy ellenőrizze az államhatalom szerveit, a törvényhozó, végrehajtó hatalmat az Alkotmánybíróságra, az Állami Számvevőszékre és nem utolsósorban az emberi jogok országgyűlési biztosaira vonatkozóan.
Nagyon fontos jogintézménynek tartja a kormány az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, illetve a külön biztosoknak a jogintézményét. Úgy gondoljuk, a jogállamiság alapvető kritériuma, hogy az államhatalom meghatározott normák között működjön, és ezt segíti elő az államhatalom által kialakított önellenőrző mechanizmusok működtetése. Ide tartozik, e koncepcióba illeszkedik az állampolgári jogok országgyűlési biztosának intézménye is.
Az előzőekben vállalt demokratikus állami hatalomgyakorlás esetében ugyanis politikai közérdek az államhatalom ellenőrzése és az állampolgár, illetve az államhatalom viszonyában az előbbi számára hatékony védelem megteremtése. Úgy véljük, hogy nagyon helyes döntése volt a korábbi parlamentnek, amikor ezt a jogintézményt létrehozta. Sajnos, akkor nem sikerült a különböző politikai erőknek megegyezésre jutniuk, és így nem tudták megválasztani a biztosokat. Szerencsére ebben a ciklusban létrejött ez a konszenzus, meg tudtuk választani az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, általános helyettesét, az adatvédelmi biztost és a kisebbségi jogok biztosát. Az az idő, ami eltelt megválasztásuk óta, bebizonyította, hogy valóban szükség volt erre a jogintézményre.
Meglevő gondokra hívják fel az országgyűlési biztosok a figyelmet, a hatóságok és a közvélemény figyelmét. Engedjék meg, hogy néhány példát mondjak!
Átfogó vizsgálatot végzett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a kirendelt védő jogintézményével kapcsolatban. Megvizsgálta ezzel kapcsolatban a hatóságok eljárását, és megvizsgálta az ügyvédi kamarák ezzel kapcsolatos tevékenységét. Ez mind az ügyvédség körében, mind a kormányzati szervek körében ismert probléma volt, de lökést adott ez a vizsgálat ahhoz, hogy megpróbáljunk megfelelő megoldást találni a kérdésre. Most folyik az új ügyvédi törvény előkészítése, ennek során megpróbálunk jó megoldásokat keresni. Nem biztos, hogy olyan megoldás lesz, ami teljes egészében megfelel annak az elvárásnak, melyet hozzánk is eljuttatott az országgyűlési biztos asszony, de feltétlenül törekszünk rá.
Felmerült a mai vitában is, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is említette: milyen gondokat okoz, hogy lassú az igazságszolgáltatás, lassú és nehéz a jogérvényesítés lehetősége. Mindenki előtt ismert, hogy most folyik az igazságszolgáltatási reform előkészítése, ezzel kapcsolatban jó néhány törvényjavaslat már a parlament előtt fekszik. Nagyon reméljük, hogy hamarosan megkezdődhet ezeknek a törvényjavaslatoknak a vitája, és nagyon reméljük, hogy azok a pártok, amelyek jelenleg ezt még nem tartják időszerűnek, megváltoztatják véleményüket és támogatni fogják, hogy minél hamarabb elfogadhassuk az igazságszolgáltatási törvénycsomagot, s ezzel is megpróbáljuk lehetővé tenni, hogy azok a problémák, amelyeket az országgyűlési biztos úr felvetett, minél hamarabb megoldódjanak.
(10.40)
Szintén szó volt ma a bűncselekmények áldozatainak állam általi kártalanításáról. Ezzel kapcsolatban is megindultak a munkák. Itt megpróbálunk valamit tenni a jövő évi költségvetés elfogadásakor, és ennek érdekében az érintett szervek között megbeszéléseket kezdeményezünk. Gondolunk itt a parlament emberi jogi bizottságára, a Fehér Gyűrű Egyesületre és az érintett minisztériumokra; az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium bevonásával kívánjuk ezeket a kérdéseket megbeszélni. Lehetne persze más területekről is példákat hozni: a Belügyminisztérium, a rendőrség, a Honvédelmi Minisztérium, az önkormányzatok területéről - nyilván lehetne hosszan sorolni ezeket a példákat. A vitában lesz még lehetőség ezekre a területekre kitérni.
Néha természetesen vitatkozunk is. Hadd mondjak egy nagyon friss példát! Az adatvédelmi biztos úr említette az államigazgatási jogszabálykörözés, illetve az ő hatáskörének a kérdését. Méltányolni tudom az ő kívánságát, de ugyanakkor úgy gondolom, méltányolni lehet a kormányszerveknek is azt a kívánságát, hogy ők is a végleges, lehetőleg a végleges szöveget kapják meg a tárcaegyeztetés során, és ne olyan szöveget, amely még sokszor változhat.
Ugyanakkor problémát vet fel, hogy az itt lévő törvényjavaslat is sokban változhat, hiszen módosító indítványokat nagy számban szoktak a képviselők, illetve a bizottságok benyújtani. Ez újabb gondokat vet fel, hogyan tudjuk megoldani, hogy valóban egyébként az adatvédelmi szempontoknak megfeleljenek a jogszabályok.
Sokszor felmerül az, hogy jól döntött-e a parlament, amikor a külön biztosok felmerülő lehetséges köréből kettőt választott ki, a kisebbségi jogok biztosát és az adatvédelmi biztost. Az alkotmány-előkészítés során is felmerültek újabb területek, ahová esetleg lehetne más biztosokat választani. Úgy gondolom, józanul döntött az alkotmány-előkészítő bizottság és utána a parlament, amikor a koncepcióban nem támogatta újabb biztosok jogintézményének a megvalósítását. Közép-Európában, úgy gondolom, ha van fontos terület, akkor ez a kisebbségi jogok biztosa, és ha az információs társadalomban van fontos terület, akkor ez az adatvédelmi biztos által felügyelt terület. Talán később majd az állampolgári jogok általános biztosa tevékenységének tapasztalatai előhozhatnak olyan területet, ahol érdemes változtatni, de úgy gondolom, ez az idő még nem érkezett el.
Nagyon fontos problémát vetett fel a kisebbségi jogok biztosa a kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy rendszerváltó parlamentjeink adóssága ez ma is, és nagyon remélem, hogy még időben, az új választás előtt meglesz az a kellő konszenzus a parlamentben képviselt erők között, hogy tudjuk még kellő időben módosítani a választási törvényt, talán ehhez az alkotmányt is, hogy ezzel az adóssággal elszámolhassunk.
Végül nemcsak az országgyűlési biztosok tevékenységét tartja a kormány nagyon fontosnak, hanem azt magát is, hogy a biztosok beszámolnak a parlament előtt és így a nyilvánosság előtt is. Különösen jelentősnek tartjuk ezeket a beszámolókat, hiszen ezekből megállapítható, hogy az állampolgárok milyen mértékben érzik biztosítva alkotmányos jogaik megvalósulását, milyen jogsérelmek esetén fordulnak az országgyűlési biztosokhoz. Ugyanakkor azért is fontosnak tartjuk ezeket a beszámolókat, mert ezekből a közvélemény is tájékozódhat. Az alkotmányos jogok érvényesülésének az egyéb eszközök mellett az egyik legnagyobb biztosítéka ugyanis a nyilvánosság, és a nyilvánosság az országgyűlési biztos tevékenységének is egyik legfőbb eszköze.
A beszámolók alapján megállapítható, hogy az országgyűlési biztosok a törvényben meghatározott feladatoknak eleget téve, az ombudsman jogintézményét széleskörűen elismertté tették, így ma már az országgyűlési biztosok az állampolgárok panaszainak kivizsgálását megfelelően tudják biztosítani.
Engedjék meg, hogy végezetül a kormány nevében az országgyűlési biztosoknak további jó munkát kívánjak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir