DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlési Biztosok! Talán azzal kezdeném, amire országgyűlési biztos asszony is célzott, hogy az egyes tárcáknak a kapcsolata nem egyforma az országgyűlési biztosokkal. Itt elsősorban nem minőségi különbségekre gondolok, hanem mennyiségire. Vannak olyan minisztériumok, amelyek által irányított terület jóval szorosabb kapcsolatot tételez fel az országgyűlési biztosokkal. Ilyen terület, ilyen tárca, azt hiszem, a Belügyminisztérium. Hiszen nincsen olyan nap, nincsen olyan óra vagy perc, amikor ne kerülnénk kapcsolatba rendőrségi, önkormányzati, idegenrendészeti ügyekben.
Éppen ezért, azt hiszem, nagyon fontos, hogy a Belügyminisztérium és az országgyűlési biztosok közötti kapcsolat jó legyen. S ha ezt nagyon röviden akarnám jellemezni, akkor valóban azt mondhatnám, hogy ez a munkakapcsolat korrekt. Már az országgyűlési biztosok is és képviselőtársaim is emlegettek és célzást tettek néhány konkrét ügyre; én is csak ismételném ezeket, illetve felsorolnám, kiragadnék néhány példát, mint például a rendezvények videókamerával való rögzítése, az állampolgári jogok biztosának kapcsolata, kapcsolatszintje, hogy kivel kerüljön közvetlenül kapcsolatba, az idegenrendészeti törvény módosítása, a vállalkozás keretében végzett személyi és vagyonőri, valamint magánnyomozói tevékenységre vonatkozó belügyminisztériumi rendelet módosítása, a kényszerbérletek kérdése mind-mind olyan terület, ahol problémák merültek fel, és ezek a problémák már túlnyomó többségben, azt mondhatom - nem a mai nap nyomása hatására, hanem már jóval korábban -, hogy korrekt módon megoldódtak. S az a nyomásgyakorlás, az a rábírni törekvés, ami az ombudsmanok munkáját jellemzi és egyben eszközét is az ő munkájuknak, azt hiszem, hatásos volt a Belügyminisztériummal szemben.
Ugyanígy említhetném természetesen a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával való kapcsolatunkat is. Hiszen számos konkrét ügyben együtt, közösen kerestük a megoldást. Gondoljunk itt például a roma jogvédő szervezet képviselői által felvetett problémára, a magnófelvétel útján történő vallomásfelvételre. Jelzi ezt a jó kapcsolatot az, hogy az országgyűlési biztos részt vett a rendőrség, valamint a roma szervezetek vezetőinek megbeszélésén, valamint azt, hogy nem pusztába kiáltott szó volt a kezdeményezése: az országos rendőrfőkapitány intézkedett annak érdekében, hogy a faji hovatartozásra utaló kifejezések visszaszorításra kerüljenek.
Természetesen nem hagyhatom szó nélkül az adatvédelmi biztossal való kapcsolatunkat sem. Hiszen ez is az a terület, ahol a belügyminiszter irányítása alá tartozó közigazgatási és rendészeti szervek - amelyek a legnagyobb állami adatkezelő szervek - feltételezik ezt a munkakapcsolatot, és azt hiszem, mind az ide vonatkozó jogszabály-előkészítési munkában, mind pedig a távlati koncepciók kidolgozásában valóban sikerült egy jó munkakapcsolatot kialakítani. Nem tudom, hogy mennyi-null az adatvédelmi biztos javára a Belügyminisztériummal szemben, de ilyenkor vesztesnek is jó lenni. Hiszen ez azt jelzi, hogy amikor az adatvédelmi biztos vizsgálatai nyomán bizonyos ajánlásokat tett, azokat mi figyelembe vettük valamennyi alkalommal.
(12.10)
Köszönöm szépen a tevékenységüket. Azt hiszem, hogy ha az elmúlt időszak kapcsolata jellemzi majd az elkövetkezendő időszakot is, akkor abból valóban az állampolgárok profitálnak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir