HORVÁTH VILMOS

Full text search

HORVÁTH VILMOS
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Biztosok! Kedves Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetségének felszólalójaként csakúgy, mint frakciótársaim, örömtelinek és jelentőségteljesnek érzem a mai napot, amikor is az egyik legfrissebb és egyik legfontosabb jogintézményünknek, az országgyűlési biztosok hivatalainak a jelentéseit tárgyaljuk. Fontos a mai nap azért is az Országgyűlés életében, mert ahogy már többen is elmondták előttem, első alkalommal van módunk részletesen beszélni az országgyűlési biztos intézményéhez fűzött korábbi reményekről és - nyugodt szívvel mondhatom - e remények megvalósulásáról.
Jómagam az elénk terjesztett anyagok közül a kisebbségi biztos jelentéséről, illetve azon belül is annak egy fejezetéről szeretnék beszélni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Valamennyien, akik itt ülünk, tudjuk, hogy az országgyűlési biztosokról szóló törvény milyen feladatokat és kötelezettségeket ró a hivatalok vezetőire. A törvények betartása, a hivatalok packázása elleni fellépés, a diszkrimináció minden téren való kiküszöbölése alapvető feladata minden országgyűlési biztosnak.
A jelentésekből, úgy vélem, valamennyiünk számára világossá vált, hogy az élet minden területén felmerülő visszásságok megszüntetésére a biztosok számára két mód kínálkozik.
Az egyik, hiszen a biztosoknak, úgymond, hatalmuk nincs, a nyilvánosság ereje és a jó értelemben vett hivatali tekintély, amelynek megalapozásáról szólt megítélésem szerint az elmúlt két esztendő. A másik, törvény által biztosított lehetőség, a különféle jogszabályokkal kapcsolatos törvénymódosítási, javaslattételi jog.
Én ez utóbbi szempontból vizsgáltam a kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységét és megnyugvással állapíthatom meg, hogy e területen dr. Kaltenbach Jenő úr figyelemre méltó jelentést tárt elénk. Ez azért is megbecsülendő, mert manapság, amikor a politikai közvélemény minden oldaláról jogos-jogtalan kritikák fogalmazódnak meg a jogszabályokkal, törvényekkel kapcsolatban, nos, tisztelt képviselőtársaim, ilyen időszakban bizony üdítő kivétel e jelentés a tekintetben, hogy konkrét problémákra konkrét megoldásokat javasol.
Tisztelt Ház! A kisebbségi biztos jelentése két nagy fejezetből áll, az első fejezetről éppen előttem Hága Antónia képviselőtársam, frakciótársam beszélt. A második fejezet a "Kisebbségi jogrendszer dilemmái, megoldási javaslatok" címet viseli. Ez a rész tulajdonképpen az 1993-ban elfogadott nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény gyakorlati megvalósulásáról, illetve az annak idején nagy többséggel elfogadott jogszabály életben kipróbált alkalmazásáról, hiányosságairól, tapasztalatairól szól.
A beszámoló, felölelve az 1995 nyarától '96 decemberéig tartó majd' másfél évet, széles panorámáját villantja fel annak a törvénynek, amely a világon - nyugodtan mondhatom - egyedülálló módon megpróbálja a kisebbségi jogok és lehetőségek kereteit meghatározni.
Kedves Képviselőtársaim! A valójában '94 decemberétől, a kisebbségi önkormányzatok megvalósulásától működő kisebbségi törvény, úgy vélem, összességében kiállta az idő és a gyakorlat próbáját. Mégis - szinte természetesen - vannak olyan területek, ahol a gyakorlati tapasztalatok nyomán módosítások szükségesek. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a települési önkormányzatokról szóló törvénnyel ugyanez volt a helyzet néhány éve, nevezetesen egy újfajta jogintézmény volt, amelyet néhány évig alkalmaztunk, és az alkalmazás során felmerült problémákat orvosoltuk egy törvénymódosítással éppen e ciklus elején.
De lássuk a biztos úr által felvetett problémákat, az idő rövidsége miatt a teljesség igénye nélkül! A beszámoló általam vizsgált része foglalkozik a kisebbségi struktúra azon elemeivel, amelyek már a törvény megalkotásakor is vitát váltottak ki.
Ilyen egyik nagyon fontos vitapont volt a kisebbségek megyei - regionális - középszintjének hiánya, amely a biztos úr szerint hiányos szabályozásnak tekinthető. Az SZDSZ e szintet, akárcsak korábban, társulási formában elképzelhetőnek tartja, egyébként is a társulást önkormányzati alapjognak tartjuk, és ez egy olyan önkormányzati alapjog, ami lehetővé teszi, hogy a kisebbségi önkormányzat a helyi önkormányzattal társuljon, éppen a kulturális önigazgatás kiteljesítése miatt. E téren megítélésem szerint talán nem is a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvényt kellene módosítani, hanem az alkotmányt e passzusában, a 44/A §-ban kellene bővíteni.
A másik kardinális kérdés a közvetett és közvetlenül létrejövő önkormányzatok problémája. Az SZDSZ - talán egyedüli pártként - a törvény alkotásakor ellenezte azt, hogy a települési önkormányzat alakuló ülésén kisebbségi önkormányzattá is váljon, miközben az adott településen kisebbségi létüket maximálisan vállaló polgárok kifejezetten a kisebbségi önkormányzat megalakítása céljából mérettették meg magukat a választásokon. Teljesen jogosnak tartom tehát dr. Kaltenbach Jenő úr megállapítását, miszerint az úgynevezett elsőbbségi jogot meg kellene fordítani az identitásukat határozottabban vállalók számára.
Hasonló ellentmondás feszül a szószólói intézmény és a helyi kisebbségi önkormányzat között, hiszen a jelenlegi konstelláció szerint előfordulhat az, hogy a szószólónak több joga van, mint egy-egy önkormányzatnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, a jelzett hiányosságok és az egyéb, most idő hiánya miatt nem említett kérdések akkor kezelhetők igazán, ha a kisebbségi önkormányzatok feladatkörének és funkciójának még konkrétabb meghatározása megtörténik.
(13.40)
Nekünk, jogalkotóknak meg kell találnunk ezen önkormányzatok differenciaspecifikáját, hiszen a közjogi jelleg is ezt indokolja. Ezt az egész jelentés egyik legfontosabb részének tartom, ezt a jelentés nagyon mélyen kibontja. Mindenkinek, aki hamarosan foglalkozni fog a kisebbségi törvény módosításával, figyelmébe ajánlom ezt.
Ha ez sikerül, akkor megítélésem szerint az összes egyéb kérdésben könnyebben tudunk előrehaladni. A beszámolóból ugyanis kitűnik, hogy a finanszírozás, a törvényességi felügyelet, valamint a kulturális autonómia kiteljesedése mind-mind függvénye a feladatkör, a funkció meghatározásának.
Jómagam úgy látom, hogy e meghatározás finomításához partner az országgyűlési biztos, a kormány, a kisebbségi önkormányzatok és természetesen pártunk, a Szabad Demokraták Szövetsége is.
Bár én itt és most a Kaltenbach doktor által felvetett problémák egy részét emeltem ki, azt hiszem, azzal biztos úr is egyetért, hogy a törvény minden hiányossága ellenére működik. E beszámolónak pedig éppen az a célja, hogy a beszámoló nyomán módosítsuk a törvényt, és az élet adta kihívásokra megfelelő válaszokat találjunk. A biztosi jelentésben oly szépen megfogalmazott autonómia-összetevők, a funkcionális és a gazdasági önállóság csak akkor valósulhatnak meg, ha az említett dilemmákat fel tudjuk oldani. Nekünk, parlamenti képviselőknek az a dolgunk, hogy ezen, az SZDSZ által elfogadásra ajánlott jelentések alapján a kisebbségi jogok, az emberi jogok, vagy ha úgy tetszik, végső soron a magyarországi polgári demokrácia kiteljesedjen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir