DR. KISS RÓBERT

Full text search

DR. KISS RÓBERT
DR. KISS RÓBERT, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság már ezt az évet ezzel a programtervezettel kezdte, hiszen az első ülésünkön tárgyaltuk ezt a programot. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a programnak tulajdonképpen négy tartópillére van: a kormány modernizációs programja, a nemzeti környezetvédelmi és természetvédelmi koncepció, a nemzetközi környezetvédelmi tervek és programok, valamint a nemzetközi egyezményekből fakadó kötelmek és követelmények.
A határozati javaslat összhangban van a környezetvédelmi törvénnyel, mivel tartalmazza azokat a fontos alapelveket, amelyeket a törvény is megfogalmaz; így a fenntartható fejlődés, az elővigyázatosság, a megelőzés, a partneri viszony és a gazdaszemlélet elvét.
A javaslatot erősíti az Országos Környezetvédelmi Tanács pozitív állásfoglalása is. A bizottsági ülésen felvetődött, hogy e program egyértelműen keretprogramnak minősül, és ezt csak akkor lenne szabad elfogadni, ha legalább az első két évre szóló kormányzati program is tájékoztatásul mellette volna, hiszen a felelősök, határidők, konkrét eszközök, pénzek, együttműködő szervezetek, projektek nincsenek felsorolva. Így tehát nincs egyértelmű biztosíték arra, hogy ez a program egyáltalán végrehajtható lesz-e. Vagyis a programnak három részre kellett volna tagolódnia, mégpedig a jelenlegi helyzetet elemző részre, az elérni kívánt célokra és a célok végrehajtásának módjára.
A bizottság ülésén erre azt a választ kaptuk, hogy a három részből ez a javaslat csak a környezeti, környezetvédelmi célállapotot rögzíti. A végrehajtás módját a kormány kétévente elkészítendő javaslata fogja tartalmazni. A bizottság a tárgyalás előtt néhány gazdálkodó és társadalmi szervezetnek is megküldte az anyagot, amelyekre adott válaszok alapján megállapítható, hogy e szervezetek is elfogadhatónak tartják. A válaszból azonban két csoportra osztva néhányat kiemelnék.
Az első. A gazdálkodó szervezeteket egyesítő társadalmi szerv véleménye szerint tovább növelné a program értékét, ha nagyobb hangsúlyt kapnának a környezetvédelmi gazdasági ösztönző eszközök, a megelőzés elvének erősítése, a környezeti kockázatok problémakörének alaposabb elemzése, az energiatakarékosságra való ösztönzés kiemelése; a környezetvédelmi döntéshozatalban a nézetek ütköztetésére, megvitatására és felhasználására is szélesebb körben kerüljön sor. Meg kell teremteni a nemzetközi környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszerek magyar változatait is. A Központi Környezetvédelmi Alap képzését és felhasználását nyilvánossá, átláthatóvá kell tenni. Meg kell teremteni egy erős környezetvédelmi szakemberképzési rendszert, mivel különösen fontos az önkormányzatoknál megfelelő képzettségű környezetvédelmi szakemberek alkalmazása.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez gazdálkodó szervezeteket magában foglaló társadalmi szervezetek véleménye.
A második része a környezetvédelmi, úgynevezett zöldszervezetek véleménye, amely szerint az anyag teljességre törekszik, ezért minden megnevezett feladat teljes mértékű megvalósulása nem várható, de ha már nagyobb része megvalósul, akkor is jelentős javulás várható Magyarország környezeti állapotában. Rendkívül fontosnak és pozitívnak tartják, hogy az anyag nemcsak az állami szerepvállalásra épül, hanem a társadalom, és ezen belül a magántulajdonba került gazdaság szereplőire is épít.
Mindezeket figyelembe véve a bizottság a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir