DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelem általános szabályairól szóló törvény írta elő a nemzeti környezetvédelmi program kidolgozását, és egyúttal meghatározta annak fő tartalmi elemeit. A program elkészítését a törvényi előíráson kívül a régóta érlelődő jelentős társadalmi és szakmapolitikai igények, valamint nemzetközi kötelezettségek is indokolták. A törvény szerint a természeti örökség és a környezeti értékek a nemzeti vagyon részei, amelyeknek megőrzése és védelme, minőségének javítása alapfeltétel az élővilág, az ember egészsége, életminősége szempontjából, enélkül nem tartható fenn az emberi tevékenység és a természet közötti harmónia, elmulasztása veszélyezteti a jelen generációk egészségét, a jövő generációk létét és számos faj fennmaradását. A törvénnyel összhangban a kormány határozatban rendelte el a nemzeti környezetvédelmi programról országgyűlési határozati javaslat kidolgozását. Ezek alapján - az illetékes tárcákkal együttműködve - az elmúlt év során elkészítettük az önök asztalán lévő programot.
A programban foglalt célkitűzések és feladatok nem vonatkoztathatók el a nemzetgazdaság egészének megújulására, fejlesztésére irányuló teendőktől. A törvény értelmében, az abban megfogalmazottakat a többi között a gazdaságpolitikai döntések kialakítása, a terület- és településfejlesztés, a regionális tervezés, továbbá a nemzetgazdaság bármely ágában megvalósuló állami tervezési és végrehajtási tevékenység során is érvényre kell juttatni.
Az előkészítés során a kormány széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést folytatott. Ebben a folyamatban, a program kialakításának legkorábbi szakaszában az ország valamennyi önkormányzatának véleményét kikértük annak tartalmával és súlyponti elemeivel kapcsolatban. Ezt követően több ízben zajlott egyeztetés és véleménycsere a program kidolgozásában közvetlenül részt vevő szakértők és a különböző társadalmi, gazdasági érdekképviseleti szervek között. A program tervezetét véleményezte többek között az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Magyar Munkaadói Szövetség környezetvédelmi bizottsága, a Magyar Tudományos Akadémia környezettudományi bizottsága, valamint a zöldmozgalmak számos képviselője. A tervezet a véleményalkotók egybehangzó megítélése szerint szakmailag és társadalmilag egyaránt hozzájárul az ország legfontosabb környezetvédelmi feladatainak kijelöléséhez és végrehajtásához, ugyanakkor segíti a környezeti szempontból is fenntartható, a természeti értékek megőrzését is magába foglaló társadalmi, gazdasági fejlődés hosszú távú feladatainak megoldását.
A program kidolgozásának időszaka alatt Magyarország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagjává vált, és felgyorsítja az Európai Unióhoz történő csatlakozás felkészülési folyamatát is. Mindkét integrációs szervezet komoly környezetvédelmi követelményeket ír elő; ezt világosan tükrözik mind az OECD, mint a EU környezetvédelmi dokumentumai, amelyek egyértelmű feladatként fogalmazzák meg a tagállamok kormányai számára a hatékony és széles körű társadalmi részvételen alapuló környezetpolitikai tervek és programok kidolgozását és végrehajtását. Emellett a tágabban vett nemzetközi feltételrendszer keretében figyelemmel kell lennünk az ENSZ égisze alatt folyó környezetvédelmi együttműködésből, mindenekelőtt a fenntartható fejlődés átfogó ENSZ-programjából adódó feladatokra, a páneurópai együttműködés keretében elfogadott környezetvédelmi programra és számos nemzetközi környezetvédelmi egyezményből fakadó kötelezettségre. Ennek megfelelően a nemzeti környezetvédelmi program megalkotásával sikeresen illeszkedhetünk az Európai Közösségek 5. környezetvédelmi akcióprogramjához, továbbá az ENSZ 1992. évi "Környezet és fejlődés" konferencián elfogadott "Feladatok a XXI. századra" magyarországi megvalósítási programjához, valamint a második páneurópai környezetvédelmi miniszteri konferencián jóváhagyott program célkitűzéseihez.
(17.20)
Az országgyűlési határozat alapját három dokumentum képezi: a nemzeti környezetvédelmi program 34 oldalas tervezete a határozati javaslat mellékleteként, továbbá a program megvalósításának általános terve és a nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram és megvalósításának terve, mintegy tájékoztató anyagként.
A nemzeti környezetvédelmi program alapvetően egy olyan, hat évre, tehát 2002-ig szóló átfogó környezetpolitikai terv, amely a jelen környezeti problémáinak megoldását, illetve a megoldás megkezdését és a jövő problémáinak megelőzését kell hogy eredményezze. A törvényi előírásnak megfelelően tartalmazza hazánk környezeti állapotának bemutatását. A feltárt környezetállapot alapján kidolgozásra kerültek az elérni kívánt környezetvédelmi célok és célállapotok, a környezeti elemek, a települési és épített környezet, a természetvédelem és az önállóan kezelt környezeti hatótényezők szerinti bontásban.
A program a kijelölt célok alapján megfogalmazza a legfontosabb feladatokat, cselekvési irányokat, a megvalósítás eszközeit és a szükséges intézkedéseket az elkövetkezendő időszakra.
A program alapvető célkitűzése az Európai Unió környezetvédelmi programjával összhangban a fenntartható fejlődéshez szükséges legfontosabb környezetvédelmi feltételek kialakítása. Ehhez konkrét beavatkozásokra, bizonyos tevékenységeket ösztönző, másokat korlátozó szabályozásra van szükség. Nemcsak feltárja a jelen helyzetet, hanem megoldási módot is nyújt a legfontosabb környezetvédelmi problémákra.
A megoldás alapjául szolgáló feladatok kijelölésének szempontjából a program legfontosabb céljai: az egészséges környezet feltételeinek biztosítása, az emberi egészséget károsító, veszélyeztető hatások csökkentése, megszüntetése, az élő és élettelen környezet természetközeli állapotának megőrzése, a természetes rendszerek és természeti értékek megóvása, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodásban a fenntartható fejlődés elveinek figyelembevétele, a lételemnek tekintett természeti erőforrásokkal való takarékos, értékvédő gazdálkodás. Az előzőekkel összefüggésben a gazdasági fejlődés és a környezet harmonikus, az ésszerű környezet-igénybevételre és a minimális környezetkárosításra törekvő viszonyának megvalósítása.
David Attenborough a következőképpen fogalmaz Élet a földön című könyvében: "Ha illendően szerények vagyunk is és tagadjuk, hogy különleges helyzetet foglalnánk el a természet világában, ez ugyanakkor nem szolgálhat mentségül arra, hogy kitérjünk felelősségünk elől. Tény az, hogy soha nem élt még olyan faj a Földön, amelynek ilyen mértékű ellenőrzése lett volna élők és holtak felett, mint nekünk most. Akár tetszik, akár nem, ez félelmetes felelősséget ró ránk: nemcsak a saját jövőnk van a kezünkben, hanem minden más élőlény jövője is, amellyel a Földünkön osztozunk."
Összefoglalva: a program célkitűzései összhangban vannak legfőbb nemzeti törekvéseinkkel és alapvető érdekeinkkel, hiszen a környezet és az élet minőségének javítása, a természeti és épített értékek megóvása alapfeltétele a tartós gazdasági-társadalmi modernizációnak és a szociális piacgazdaság kialakulásának hazánkban.
Felhívnám a figyelmüket tisztelt képviselőtársaimnak arra, hogy ez a program hat évre szól, egybeesik európai integrációs törekvéseink folyamatával, továbbiakban pedig kormányzati cikluson túlnyúlik.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy fogadják el a kormány által beterjesztett határozatot és értsenek azzal egyet. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir