VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha agyoncsapnak is, azt mondom, a magyar privatizáció sikeres volt - ez a kijelentés Medgyessy Péter pénzügyminiszter úrtól hangzott el egy múlt heti sajtótájékoztatón. Nos, én azt hiszem, pénzügyminiszter úr valószínűleg nem olvasta az Állami Számvevőszék legújabb jelentését az ÁPV Rt. 1995-ös és '96-os tevékenységéről, mert akkor ilyet nem állított volna.
A Számvevőszék munkatársai 1995-96-ot vizsgálták, és jó néhány megállapítást tettek az ÁPV Rt. működésével kapcsolatban. Megállapításaik lesújtó képet nyújtanak erről az időszakról, és felvetik a kormány, valamint az ÁPV Rt. vezetőinek személyes felelősségét az állami vagyon rossz, pazarló kezelésében.
Milyen megállapításokat tett az Állami Számvevőszék? Többek között megállapították, hogy az ÁPV Rt. értékesítési tevékenységében a fő motivációt, a kizárólagos szempontot a minél előbbi árbevétel elérése, azaz a költségvetési bevétel biztosítása jelentette. Ennek következtében az előterjesztések nem vették figyelembe az eladandó cégek értékét, érdekeit, az előkészítés rossz volt, a lebonyolítás nem felelt meg annak az elemi követelménynek, hogy a fontos, stratégiai ágazatok között valamilyen hatásvizsgálat, elemzés készüljön.
A Számvevőszék megállapítja, hogy az előkészítés nem volt megalapozott olyan cégek esetében sem, mint a Mol vagy a gáz- és áramszolgáltatók eladása. Van példa arra, hogy az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke egy személyben tett olyan lépést, amellyel a privatizáció irányát meghatározta. Más esetben érdemi döntést a pályázatokat értékelő bizottság hozott. Az igazgatóság az értékesítésről készült emlékeztetőket akkor is tudomásul vette, ha azok tartalma az ÁPV Rt. belső utasításainak sem felelt meg.
Az öt gázszolgáltató vállalat eladására az ÁPV Rt. egy formanyomtatványt készített. Ezekben az eladó - a magyar állam - a vevők részére nem támasztott sem tőkeemelési, sem fejlesztési kötelezettséget. A tanácsadói díjak elszámolása hibákkal terhes. Tanácsadói tevékenységre 1995-ben az ÁPV Rt. által kimutatott 3,1 milliárd helyett 4,9 milliárd forintot költöttek. A garanciavállalások ügye a mai napig nem rendezett. Másképp értelmezi a pénzügyminiszter úr és másképp a privatizációs miniszter asszony. A kötelezettségvállalások rendjére belső szabályozás nincs, ez korábban egyébként a két jogelőd cégnél volt.
Sor került a versenyeztetés mellőzésére is. Az állami tulajdonú Titán Rt. és Tisza Rt. részvényeit átadták az MBFB Rt.-nek, vagyis nem történt magánosítás. Ezzel a két cég privatizációját kivonták a törvény hatálya alól.
Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója különösen veszélyesnek tartja, hogy miközben felelőtlenül és jogszabályokat megsértve folyik az állami vagyon értékesítése, kezelése, ezenközben a nagyobbik kormánypárt újabb támadást indított a Számvevőszék ellen. A volt privatizációs miniszter politikai elfogultságot hangoztatva maga kezdett vádaskodásba az Országgyűlés ellenőrző szerve ellen. A volt miniszter politizálási szándékkal, a privatizáció és a magántulajdon elleni hangulatkeltéssel, a külföldi befektetők elbizonytalanításával vádolta meg az intézményt.
Történik mindez a kormánypártok néma csendje, hallgatólagos támogatása mellett, folytatva azt a sort, amit korábban az Alkotmánybíróság bírálatával vagy most, a későbbiek során ellehetetlenítésével kezdett meg a koalíció.
Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt ezért felszólítja a kormányt és a kormánypártokat, hogy hagyjanak fel a demokratikus intézmények elleni politikai hangulatkeltéssel. Az előbb Szekeres Imre arról beszélt, hogy kitől kell elhatárolnunk magunkat. Nagyon üdvözölnénk azt, ha a kormánypártok Suchman Tamásnak ettől a kijelentésétől elhatárolnák magukat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir