DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET, a szociális bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális bizottság ülésén folytatott tárgyalás során mi úgy gondoltuk, hogy ez a törvény éppen azért nem jó, mert nem átmeneti megoldást tartalmaz. Éppen azért nem jó, mert a delegálással a jelenlegi helyzet más formában való konzerválása történik, és ezt mi nem tartottuk elfogadhatónak. Az a véleményünk, hogy az önkormányzati törvény mostani megváltoztatási javaslata igazából egy olyan változást eredményez, amivel a jelenlegi önkormányzatokban nemcsak a jelenlegi helyzet konzerválása történik meg, hanem egy működésképtelen önkormányzat fog létrejönni.
Ezt egyébként az Állami Számvevőszék jelen levő képviselője is fölvetette, valamint a jelenleg működő önkormányzatok képviselői is fölvetették. Éppen azért, mert az elnök és a közgyűlés törvényben foglalt működési rendje nem teszi lehetővé azt, hogy a társadalombiztosítás önkormányzata komoly, határozott és folyamatos működést folytasson, hanem ellehetetlenül, éppen akkor, amikor folyamatban van a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíj-biztosítási rendszer átalakítása, folyamatban van az egészségbiztosítás átalakítása, az egészségügyi és egészségbiztosítási törvények rövidesen a parlament elé kerülnek - ebben a helyzetben a biztosítási önkormányzatok nem lesznek képesek folyamatosan és ütőképesen dolgozni.
A közgyűlések működtetése rendkívül nehézkessé válik, és éppen ezért a különféle kormányrendeletekhez és miniszteri rendeletekhez szükséges véleményalkotás meg fog lassulni, vagy lehetetlenné válik. Véleményünk szerint szükség van arra, hogy a biztosítás speciális és sajátos szempontjait közvetíteni tudják a biztosítási önkormányzatok, ezért az volt a véleményünk, hogy ezt a törvénymódosítási javaslatot így nem tudjuk támogatni. Az volt a véleményünk, hogy a felügyelőbizottságok megerősítését azonban a jelenlegi rendszer mellett is támogatni tudjuk. Mi sokkal erősebb kontrollt szeretnénk, ahogy ez már elhangzott a bizottsági ülésen is, akár parlament által megválasztott felügyelőbizottságot is támogatni tudnánk.
Nem teljesen egységes az ellenzéki képviselők véleménye abban, hogy hogyan tovább, de egy dologban teljesen egységes: elfogadhatatlan az a delegálási elv, amit a kormány elénk tett. Elfogadhatatlan az, hogy így konzerváljuk a jelenlegi helyzetet, és elfogadhatatlan az is, hogy ezzel együtt működésképtelen helyzetet teremtsünk a biztosítási önkormányzatokban.
Tisztelt Képviselőtársaim! A parlamenti vita során a részletes véleményeinket természetesen még kifejtjük. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir