DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! December 26-án jelent meg a háziorvosi finanszírozásról szóló új rendelet. Ebben alapvető változások történtek, és január közepe-vége volt, mire a háziorvosok jelentős része tudomást szerzett arról, hogy ezeknek a változásoknak a következtében a praxisra jutó pénzek végösszege megváltozik, megváltozhat.
Sajnos, a rendelet megjelenésével egy időben és ezután arról nem kaptak tájékoztatást a háziorvosok, hogy a kártyapénz hogyan fog alakulni. Ebből az következett, hogy a szükségesnél is nagyobb mértékű felháborodás keletkezett a rendelet után, hiszen mindenki a régi kártyapénzzel kezdett számolni, és az első számítások azt mutatták, hogy 30-70 ezer forinttal is alacsonyabb lehet egy praxisra jutó összeg. Nos, februárban nagy nehezen a kérdésem után megtudhatták, hogy megemelik a kártyapénzt 83 forintra, ám természetesen ez még mindig nem volt elegendő ahhoz, hogy ugyanahhoz a pénzhez visszajussanak a háziorvosok az új finanszírozási rend szerint, amennyi korábban volt.
Azt halhattuk - és erről szól a rendelet -, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozásának egy új elemét vezetik be, ami a gondozásért járó összeg. Ám a rendelet nem tartalmaz részleteket arról, hogy pontosan mit is akar ez jelenteni; a minisztérium pedig azt mondta, hogy ki fogja dolgozni ezt, és erre majd a háziorvosoknak pályázni lehet.
Nos, tisztelt miniszter úr, azóta sem hallottam semmi konkrét információt arra, hogy mit jelent majd ez a gondozásért járó összeg; elkészült-e már a minisztériumban ennek a rendszere; mikortól pályázhatnak a háziorvosok; milyen rendszerben, van-e minden háziorvosi körzetre elegendő pénz még a kasszában; és mikor jelenik meg ez a pályázat. Hiszen mindaddig, amíg erről nem informálódnak, addig a nyugtalanság és feszültség (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) tovább tart a háziorvosi hálózatban. Várom válaszát. (Taps az MDNP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir