ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Alkotmánybíróság 4/1996. (II. 23.) - az I. kárpótlási törvény végrehajtására kiadott 104/1991. számú kormányrendelet módosított 4. §-ának alkotmányellenességét megállapító - határozata alapján megilleti-e a jogosultat a kárpótlás kiegészítése iránti igénye?
A II. számú kárpótlás végrehajtásáról rendelkező 92/1992. számú kormányrendelet 9. §-a (2) bekezdésével módosított, az I. kárpótlás végrehajtására kibocsátott említett rendelet értelmében a házasingatlan esetén a kár mértékének meghatározásához a tulajdonelvonás időpontjában fennálló ingatlan-nyilvántartás szerinti térmértéket - tehát kétezer négyzetméter felső határig terjedően - kell alapul venni. Az ezt meghaladó telekrészt alapterülete után a kár mértékét az üres belterületi telekre vonatkozó átalányérték, a mezőgazdasági művelésű ingatlan esetén pedig az aranykorona érték alapján kell megállapítani, lakás alatt az üdülőt is kell érteni. (Sic!)
Az Alkotmánybíróság 1996. február 23-án hozott határozatával megállapította e jogszabályi rendelkezés alkotmányellenességét, mert álláspontja szerint a törvényhozó a törvény végrehajtása keretében a kormánynak e degresszió bevezetésére felhatalmazást nem adott. Az Alkotmánybíróság a határozatban kiemelte, hogy az alkotmányellenességet formai okból a végrehajtásra adott felhatalmazás túllépése folytán tette meg.
Értelemszerűen adódik a kérdés, megnyílt-e a jogosultaknak a 104/1992. kormányrendelet alapján az eredeti... (Az elnök a képviselő mikrofonját kikapcsolja.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir