DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz, amit ön elmondott: a felsőoktatási kollégiumi férőhely-normatíva az 1997-es költségvetésben megszűnt. Megszűnt mind az egyházi, tehát nem állami felsőoktatási intézmények, mind az állami felsőoktatási intézmények tekintetében. 1997-re a költségvetés által jóváhagyott tételeket az egyházi kollégiumi férőhelyek között szétosztva 43 ezer forint évenkénti és fejenkénti támogatás jött ki egy kollégiumi férőhelyre.
A miniszterelnök úr által említett, az egyházi és állami intézmények azonos támogatása nem a miniszterelnök úr ígérete, ez az 1990. évi IV. törvény előírása. Ha a kormány elmarasztalható abban, hogy ezt a törvényi előírást az egyházi felsőoktatási kollégiumok esetében nem teljesíti, akkor csak annyiban marasztalható el, hogy az állami felsőoktatási kollégiumok számára nyújtott támogatás 1997-ben 26 350 forint férőhelyenként. Az egyházi és az állami felsőoktatási kollégiumi férőhelyek közötti támogatás összege tehát az egyházi intézmények javára magasabb.
Ez még mindig nem elégséges természetesen, s nem kompenzálja az egyházi intézményeknek más tekintetben kétségkívül meglevő hátrányát, de úgy gondolom, pont az egyházi kollégiumi férőhelyek esetében támadni a kormányt azért, mert diszkriminatív az egyházakkal szemben, nem szerencsés. Hiszen ha itt diszkriminációról beszélhetünk, akkor legfeljebb pozitív diszkriminációról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir