DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A hadigondozásról szóló 1994. évi törvény módosítását benyújtó honvédelmi miniszter úr expozéjában elmondta, hogy az 1994. évi szeptember 1-jén hatályba lépatt törvény szabályozásának köszönhetően - innen idézem: "mintegy 28 ezer hadigondozott kap rendszeres pénzellátást a hazáért hozott áldozatok társadalmi elismeréseképpen." Ez tartalmazza azokat is - 13 ezer fő volt -, akiknek 1949 után járadékát politikai okokból jogellenesen megvonták. A hadiárvák egyösszegű térítésének időpontját két ízben is módosította a költségvetési törvény, de - újra idézem: "január 1-jétől számukra is megkezdődött a folyósítás."
(19.20)
Mielőtt néhány kormánypárti képviselőtársamhoz hasonlóan én is lelkesedni kezdenék a törvénymódosítás nagylelkűségén, hadd tekintsek vissza az előzményekre.
A második világháború alatt hazánk vesztesége halottakban közel félmillió ember volt, a hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák száma a történelem adatai szerint közel ugyanannyi. Őket az egypártrendszer idején szovjet nyomásra vagy fasisztának nevezték, vagy azt kérdezték tőlük: miért harcoltatok?
A szabadon választott parlament második ülésszakán Borz Miklós, aki maga is a második világháborúban sebesült katonatiszt volt, 1991. február 5-ei interpellációjában vetette fel - mint sürgősen megoldandó kérdést - a még életben levő 150 ezer hadirokkant rokkantjáradékának ügyét, amely csak 13 800 forint alatti ellátás esetében járt. Váratlan halála után, 1991 júliusától én vettem át pártunkban a hadigondozottak ügyeinek képviseletét. 1993. június 8-án interpelláltam a kérdésben illetékes népjóléti miniszterhez, és kértem a kormány gondoskodását az 50 és 25 százalékosnak minősített hadirokkantak számára is, akik már 1992-höz képest feleannyian voltak, koruk 67 és 90 év között, esetleg 95 év körül mozgott, s várni újabb hónapokat már alig várhattak.
Mádai Péter tisztelt képviselőtársam is interpellált akkoriban, de nem fogadta el a válaszoló népjóléti államtitkár válaszát, mert ő sem kapott határidőt a hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák ügyének rendezésére. Nem csodálkozom tehát, hogy ezt a törvényalkotási procedúrát február 3-án Luca széke készítésnek minősítette.
Viszont csodálkozom, hogy volt olyan képviselőtársunk is, akinek számára az 1994 áprilisától 1997 tavaszáig eltelt idő nem volt igazán hosszú a ma már 72 évesnél idősebb hadirokkantak számára - ők a legfiatalabbak a második világháborús hadigondozottak között. Sajnos azonban az ő számukra az volt.
A Független Kisgazdapárt be kíván nyújtani a fentiek alapján a törvénymódosításhoz módosító indítványokat, mert fontos, hogy segítsünk az érdekelteken, gyorsan, mert a magyar közmondás szerint: kétszer ad, ki gyorsan ad. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir