DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! A múlt héten azt hittem, hogy az akkor lefolyt vitával ez az évnyitó sikertörténetet magába foglaló vita lezajlott, és azt a gondolatomat fejtettem ki, hogy betegsége révén a miniszterelnök urat megóvta a gondviselés attól, hogy ezt a beszédet, amit most elmondott, el kelljen mondania. Azt kell mondanom, a miniszterelnök úr ezzel a gondviselés által felkínált eséllyel nem élt, de ettől a beszéd még az egyházi támogatásra való hivatkozással sem lett szerencsésebb.
Kossuth Lajost nagyon szeretjük mi a frakcióban, és eszünkbe jutott egy olyan idézet, ami ezt a mai vitát itt jellemezte, amelyet Kossuth Lajos úgy fejezett ki: egyesek óriási erővel akarnak a vízbe lyukat fúrni. Körülbelül ez volt itt a történet, amit hallottunk a kormány részéről, elsősorban a miniszterelnök úr részéről, és nagyon ajánlom a tisztelt képviselőtársaimnak is, hogy nézzék meg visszamenőleg a miniszterelnök úrnak azokat a felszólalásait, amelyeket 1994 óta mondott: a beszédeknek mindig visszatérő része az előző kormányzati ciklus vagy az ellenzéki pártok kritikája, és az után valami előrevezető kérdésnek a felmutatása. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes megfigyelni: az előző időszakra való visszamutogatás és ott bűnbakkeresés időtartama e beszédekben exponenciálisan nő: a mostani beszédnek pontosan 52 százalékát tette ki. Erre eddig nem volt példa, ez is mutatja, hogy egyre nagyobbak a bajok, többet kell visszamenekülni a múltba, és kevesebb mondanivaló van előre.
Azt kell mondjam, anélkül, hogy a részletekbe belemennék - mert nincs értelme, egyszerűen nincs értelme belemenni a részletekbe, sem a múltba, sem ami itt elhangzott -, csak néhány dologról érdemes szólni. Itt elhangzott egy olyan rövid kijelentés, amit valószínűleg fogalmazási képzavar okozhatott, én szó szerint lejegyeztem, a miniszterelnök úr azt mondta: "Nincs szükség a fogyasztáscsökkentés visszafogására.". Nem jó hír... (Derültség az ellenzéki padsorokban.), mert én örülnék neki, ha a fogyasztáscsökkentést most már egy kicsit visszafogná a kormány! (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Tehát ez nem egy nagy pozitív üzenet a jövőre nézve, mint ahogy nem tudjuk értelmezni azt sem tudjuk, hogy itt hogyan koncentrált a kormány a bűncselekmények és a közbiztonság tekintetében. Én csak egyetlenegy adatot szeretnék mondani: a statisztikai adatok szerint 1994-ben a bűncselekményekkel okozott vagyon elleni kár 40 milliárd forint volt, 1996-ban ez 85 milliárd - azt hiszem, az infláció azért nem volt ennyire gyors, mint a bűnözés inflációja. És azt sem látjuk egészen nagyon megalapozottnak, hogy a közeljövőben ebben radikális változás fog bekövetkezni.
Én azt hiszem, hogy egy olyan helyzetben, amikor az ország valóban - ahogy Pető Iván mondja - rendkívül sok konkrét lépés megtétele előtt áll, az elért eredmények sikertörténetével szemben, a múlt kritikája helyett többet kellett volna hallanunk az előrevivő dolgokról.
Első helyen én is hadd említsem az Európai Unióhoz való csatlakozás kérdését! Számunkra nem az a kérdés, hogy ebben az ügyben a kormány hányszor deklarálja, és mennyi pozitív választ kapunk külföldi államfőktől, mert tagadhatatlan tény, hogy ez politikai elhatározás kérdése egész Európában, nemcsak a gazdasági mutatók harmonizációja.
(16.20)
De nagyon szívesen hallgattam volna miniszterelnök úrtól egy hosszabb távú elképzelést arra vonatkozólag, hogy a magyar társadalmat, a mezőgazdaságban dolgozókat, az iparban, a vállalkozásban dolgozókat milyen módon készíti fel a kormányzat arra, ami elkerülhetetlenül bekövetkezik az európai integrációhoz való csatlakozásunk során. Csak egyetlenegy dolgot mondok: tudva tudjuk, hogy példának okáért a 12 aranykorona alatti földek művelésből való kivonása elkerülhetetlen lesz az integrációnál. Ki mondott ma valamit azoknak a magyar parasztoknak és mezőgazdasági dolgozóknak, akik ilyen földön gazdálkodnak: hogyan lesz tovább, amikor ezt az uniós megállapodást megkötjük? És sorolhatnám végig ezeket a kérdéseket.
Sajnos nem erről esett szó, hanem arról, hogy az előző időszakban ki mit és hogyan próbált eltüntetni. Meg kell mondanom, hogy ebből az ügyből a Tocsik-ügy sem túlzottan tud boldoggá tenni. Egy kicsit úgy érzem, hogy ezzel mintha az egész társadalom rákfenéjét kezelnénk, és nem érünk rá a jövőbe tekinteni; ehelyett ezt bíznánk most már a rendőrségre: el kell vinni, akit kell, ha MSZP-s, ha SZDSZ-es, ha ellenzéki.
Nem hallottunk arról, hogy ebben a nagy sikertörténetben - ami ebben az országban most itt van - milyen nagy lett az egyensúly; mi fog történni akkor, amikor ez a fajta, az exportorientációt némileg javító leértékelési politika és leértékelési technika végleg kifújt. Valamit erre is kell mondani: kérem, ebben az évben ez valószínűleg kifut - és utána mi lesz? Mi lesz akkor, amikor a korábbi GATT-megállapodások - most másképp hívják - ebben az évben végeredményben kifuttatják a vámpótlékot is? Ha ezeket összeadom, kapásból a költségvetési egyensúlyt - két olyan tételt említek, amelyek nagyságrendileg már 200-250 milliárd - jelenlegihez való - többletet jelentenek.
Hadd tegyem hozzá: ebben az Országgyűlésben, miniszterelnök úr, önök átnyomtak egy hadsereg-korszerűsítési tervet is, amelynek egyik napsütöttebb oldala a létszámleépítés, és az ebből való megtakarítások eddig egyensúlyjavító tényezők voltak. A haditechnika fejlesztésére szánt kiadásokat tologatjuk a térképen, csakúgy, mint a fegyveres testületeknek azt a fajta jövedelemstruktúráját, amit megszavazott a tisztelt Ház '98 júniusára; majd a következő kormány elvisz újabb 100 milliárdos balhékat ebben az ügyben. Arról kellene beszélni, hogy hogyan lesznek ezek a kérdések megoldva!
Azt is szeretném elmondani, hogy nagyon veszedelmesek az olyan sikertörténetek, amelyek az infláció mértékéről szólnak. Igen, az átlagszámok talán kedvezőbbek. De, miniszterelnök úr, a matematikában egy matematikusnak az átlagokhoz illik a szórást is hozzátennie. Nem mindegy, hogy az az átlag úgy jön-e ki, hogy 49-nek és 51-nek is 50 az átlaga, és az 1-nek és a 99-nek is! Milyen rétegeket hogyan érint, és mely területeken magasabb - messze magasabb a közfogyasztási cikkeknél, a lakbérnél - az infláció, amelyik a kis- és középkeresetűeket érinti? Az átlagos inflációs rátába azok a luxuscikkek is benne vannak, amelyeket ma már a magyar polgároknak csak legfeljebb 15-20 százaléka vásárol.
Nagyon örülök annak, hogy ezek a kérdések felmerültek. Az elhangzottak alapján őszintén azt remélem, hogy a kormány mégiscsak nyitott lesz például a bűnüldözés területén a részünkről már egyszer benyújtott, de nagy puccsal eltüntetett Btk.-módosításra. Őszintén örülök annak, hogy a miniszterelnök úr előhozta - és csatlakozott a Magyar Demokrata Néppárt kezdeményezéséhez -, hiszen két hete bejelentettük, hogy még ebben a tavaszi ciklusban, valóban az akadémikusok hátterével, egy magyar és a magyarországi nemzeti kisebbségek anyanyelvvédelméről szóló törvényt fogunk benyújtani. Örülök annak, hogy a kormány legalább ezt fel tudja vállalni, ha egy ellenzéki párt kezdeményezi.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir