POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! A helyzet és a megszólalás oka megköveteli tőlünk, hogy vegyük azt komolyan, még ha erre néhány eddig elhangzott beszéd nem is adott kellő alapot, hiszen mégiscsak a tavaszi ülésszak elején vagyunk, és a Magyar Köztársaság választott képviselőinek nincs sok oka a vidámkodásra, a viccelődésre, a bekiabálásra, ahogyan nincs sok oka a Magyar Köztársaság polgárainak sem.
A miniszterelnök úr beszéde számos kérdést érintett, néhány apró kérdést is és néhány fontosabbat is. Az egyszerűség kedvéért vegyük előre az apróbbakat. Ilyen volt a Duna kérdése, mint afféle miniszterelnöki apróság, ilyen az egyházak kérdése, A hét című televízióműsorban a nyilvánosság kérdése, a munkanélküliség, a közoktatás és így tovább.
A Duna visszaszerzésének parancsa az 1990-es rendszerváltás erkölcsi és politikai parancsa minden parlamenti pártnak ebben a Házban. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, akkor bizony felvetődik az akkori kormány, a Dunát eladó kormány felelőssége is, és azt gondolom, illő lett volna végre-valahára egyszer miniszterelnök úrnak önkritikusan a saját szerepéről is beszélni e tárgyban. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból: Így van! - Taps.)
(15.50)
Miniszterelnök úr, ön a külügyi bizottság előtt megtagadta a megjelenést, amikor arról faggatták, hogy miről tárgyalt Mečiar elnök úrral. És bizony miniszterelnök úr, így jár az az ember, aki - hogy a környezetvédők szavát idézzem - a sötétben mutyizik Mečiarral, hogy bizony előbb vagy utóbb kétségbe fogják vonni a szavahihetőségét. (Taps, közbeszólás a jobb oldalon: Így van!)
Egyetértünk abban, hogy az egyházakkal a mindenkori magyar kormánynak, a mindenkori magyar miniszterelnöknek illő és üdvös tárgyilagos és jó kapcsolatot ápolni. Azonban nem értünk egyet azzal, hogy ön a tavaszi ülésszak kezdetén idekeveri egy politikai vitába, politikai beszédbe általánosságban a magyar egyházakat. Konkrét ügyekről, konkrét kérdésekről van szó, és ezekben bizony úgy néz ki, hogy például az 1 százalék személyi jövedelemadó kérdésében az ön kormánya nem tudott megállapodni a magyar történelmi egyházak jelentős részével.
A harmadik apró kérdés: A hét című televízióműsor és a nyilvánosság. Önt a betegsége nyilván meggátolta abban, hogy a Magyar Nemzet múlt heti fölmérését elolvassa, ahol a televízió politikai műsorait értékelték. Ott elég egyértelműen látható, hogy A hét című műsorban 80 százalékban kormánypárti, illetve kormánypolitikusok szerepelnek és vesznek részt.
A munkanélküliség mint egy apróbb kérdés: ön 10 százalékos munkanélküliségről beszélt. Valóban ez a mérték változó. Nagy sikert azért én nem mondanék sem ön, sem a miniszter úr nevében, hiszen sajnos, a 10 százalékos munkanélküliségtől néhány tizedszázalékkal sikerül elrugaszkodni lefelé vagy fölfelé, attól függően, hogy éppen hány pályakezdő munkanélkülit sikerül besorozni abban az évben.
A közoktatási normatívák valóban emelkedtek ebben az esztendőben, csak az a baj, hogy a közoktatásra fordítható pénzösszeg nem emelkedett. Oly mértékű sikert ért el az ön kormánya e tekintetben, hogy Pápa város mínusz 200 millió forinttal fut neki a közoktatás-finanszírozásnak; egy 600 lelkes kistelepülésnél ez csak 1 millió, de Zalaegerszegben 300 millió, Hódmezővásárhelyen 180 és így tovább. Olyan ez, mint az okos lány meséje. Lehet a számokkal bűvészkedni, fölemelni a normatívákat, ugyanakkor az üzemeltetési normatívát pedig csökkenteni. Csak előbb vagy utóbb kiderül az igazság. (Közbeszólás a jobb oldalon: Így van!)
Nézzük a komolyabb kérdéseket! Ön arról beszélt, politikusai arról beszélnek, hogy az ellenzék ilyen vagy amolyan módon jelzett stílusban és módon egyfajta kampányt folytat. Régi és igaz mondás, hogy a kormányok számára a legjobb választási kampány a jó kormányzás és a polgárok gyarapodása. E tekintetben az ön kormánya bizonyosan nem kezdte még meg a választási kampányát. S a polgárok három év várakozás után már nem is hiszem, hogy reménykednek ebben.
A parlamenti demokráciában kinek-kinek megvan a maga dolga. Az ellenzéknek kötelessége, hogy a kormány politikájának és gyakorlatának hibáira fölhívja a figyelmet, és lehetősége az, hogy adott esetben éljen az önálló javaslataival, előrevigye a törvényhozást és az ország dolgait. Csak a Fidesz az elmúlt két évben több mint 30 javaslatot tett le a törvényhozás asztalára, amelyeket a parlamenti fölényre támaszkodva önök vitára sem engedtek.
Ön a stabilizációról beszélt, a stabilizáció sikeréről. Ha higgadt fejjel körülnézünk a stabilizáció megkezdte óta eltelt időszakon, akkor azt látjuk, hogy a tartós növekedés feltételeit nem a gazdaságban teremtették meg, hanem sokkal inkább a bűnözésben.
Sikerült stabilizálni a gyermekszám drámai csökkenését. Sikerült szétverni a családtámogatás amúgy is gyenge rendszerét. Sikerült stabilizálni és elmélyíteni az iskolai esélyegyenlőtlenséget. Sikerült kaotikus állapotot teremteni a kórházakban és az egészségügyben. Sikerült teljessé tenni a nyugdíjasok bizonytalanságát és kilátástalanságát a jövő tekintetében. Sikerült - az amúgy szigorú szociológusok szerint, az ő állításuk szerint - a szegénység, sok esetben a mindennapi nélkülözés szintjére stabilizálni az ország lakosainak egyharmadát.
Ön arról beszél, hogy a külföld elismeri a stabilizációt. Olyan sokat hallottuk már ezt itt a parlamentben is, de máshol is, hogy bizony fölvetődik a kérdés, hogy nem kellene-e ezekben az országokban elindulni Horn Gyulának a miniszterelnöki posztért, hátha ott egyszer sikeres lesz. (Taps a jobb oldalon.)
De komolyra fordítva a szót: nem ilyen szép a kép, ahogyan ön festi. Az új osztrák kancellár, Viktor Klima a Magyarország uniós esélyeit jelentősen megkérdőjelező tragikus magyar bérszínvonalról beszélt a hét végén. Hozzáteszem: azok, akik - nyilván vannak ilyenek - pozitívan viszonyulnak az elmúlt néhány év pénzügyi mozgásaihoz. Ez az elismerés alapvetően nem az ön kormányát, nem az ön váltott pénzügyminisztereit illeti, hanem sokkal inkább azokat a magyar polgárokat, akik békében tűrték a több mint 16 százalékos reálbérveszteséget. (Közbeszólás a jobb oldalon: Úgy van!) Én ezt a fajta sikert nem látom.
Ha körülnézünk és leltárt csinálunk, hogy mi az, amit ma látunk magunk előtt, sokkal inkább a botrányok sorozatát látjuk, az államigazgatást elérő korrupciótól kezdve a 8000 forintért megvásárolható Budapest Bankig, a mezőgazdasági kistermelők kisemmizéséig, a vállalkozók tb-járulékáig, az autópályadíjakig és így tovább.
Összegezve: az ország állapotáról ma el kell hogy mondjuk, hogy a legtöbb tekintetben és összességében az ország ma rosszabb állapotban van, mint amikor azt az ön kormánya átvette, és itt előttünk letette az esküt. Egy régi vicc jut az ember eszébe: az ötvenes évek első felében járunk (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), két régi ismerős találkozik az utcán, és azt kérdezi az egyik: Mi lesz? - Nem az a kérdés, mi lesz, hanem hogy addig mi lesz - válaszol a másik.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir