AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném egyértelművé tenni, hogy itt nem az MBFB konszolidálásáról van szó, hanem arról, hogy a bankok minősített nagyon rossz követeléseinek egy bizonyos csoportja került az MBFB-hez. 1995 elejétől pontosabban azok a követelések jutottak adásvétel útján hozzá, melyek az 1992-es hitelkonszolidáció során kivásárlásra kerültek a bankoktól, s melyek 1994 végén még fennálltak a vevők törlesztése, a követelések eladása, illetve az MBFB Rt.-be történt apportálást követően.
Az MBFB Rt.-nek történt eladást még nem lehet véglegesen értékelni. Képviselő úr helyesen tudja, hogy az rt.-nek joga van az 1996. december 31-én még fennálló követeléseket leírni. A leírás azonban pusztán könyveléstechnikai kérdés, ami azt jelenti, hogy azokat a követeléseket, amelyek várhatóan nem érvényesíthetők, kivezetik az eszközök közül. Ez azonban nem jár azzal, hogy a követeléseket már nem is tartják nyilván, mivel azokat továbbra is kimutatják a nullás állományban, azaz egyfajta technikai számlán, és a továbbiakban is megkísérlik behajtani.
Ami azonban a költségvetés számára fontos és a kérdés lényegét jelenti, az az, hogy a leírással az MBFB Rt. bevételből történő elszámolási kötelezettsége nem szűnik meg, az ugyanis mindaddig fennáll, amíg a követelésekből bármiféle bevétel keletkezik. A követelések érvényesítéséből származó bevételen az elismerhető költségek levonása után a bank és a költségvetés 35-65 százalék arányban osztozik, így az MBFB Rt. részére eladott követelésből 1995-ben és 1996-ban a költségvetésbe 959 millió forint folyt be, a banknál pedig 516 millió forint maradt. A követelések leírhatóságának vizsgálata egyébként jelenleg folyik, ami nem csekély munka, mivel mintegy kétezer darab követelést kell egyenként elemezni ahhoz, hogy eldönthető legyen, melyik az a követelés, melyből várhatóan már nem származik bevétel.
Kérem válaszom szíves tudomásulvételét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir