DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Miniszter Asszony! A Magnezit Rt.-nek 65 százalékban az ÁPV Rt. a tulajdonosa, tehát nem tudom azt elfogadni, hogy az ÁPV Rt.-t semmilyen felelősség nem terheli. Hiszen a Magnezit Rt. valójában nem járt el kellő gondossággal, megítélésem szerint. Ennek eredményeképpen a lakók a teljes jog- és létbizonytalanság helyzetébe kerültek. A legújabb hírek szerint - nem tudom, miniszter asszony nem erősítette meg - 13,2 millióért adták el a lakótelepet az önkormányzatnak. Mi a biztosíték arra, hogy a bérleti szerződéseket fenntartják, nem élnek a mértéktelen béremelés lehetőségével, hogy nem teszik lehetetlenné a bérlők életét? A szerződés 6. pontja pedig egyértelműen kimondta, hogy eladás esetén a bérlőket elővásárlási jog illeti meg. Nem elég, hogy a telep lakóit, akik a Magnezit dolgozói voltak korábban, a gyár eladása során a privatizációból kizárták, nem engedték vagyonhoz jutni, a tulajdonos éveken keresztül semmit nem költött a lakótelepre. Sőt, a lakók megkérdezése nélkül eladják fejük fölül a lakásokat.
Kérdezem miniszter asszonytól: a lakók alkotmányos jogai, a személyes biztonsághoz való joguk, az az elv, hogy legfőbb érték az ember, a szociáldemokrata értékrendet felvállaló és hirdető kormánynak semmit nem mond? A cég jogtanácsosa hangoztatta, hogy a lakók csak az egész telep megvételével juthatnak a lakásukhoz, közben a telepen lévő élelmiszerboltként használt helyiséget az egyik lakónak hatmillió plusz áfáért kínálta fel. Tehát ezek szerint nem igaz, hogy a telep nem megosztható.
Miniszter asszony többször kifejtette, hogy a jogállam macerás, utalva arra, hogy a demokráciában be kell tartani a törvényeket. Négyszáz lakó nevében kérem, hogy legyen következetes! Vizsgálják felül a szerződést, tegyék lehetővé a kisemmizettek részére a lakások megvételét! Ugyanis tavaly október 28-án a lakók részéről benyújtott vásárlási szándékra a mai napig választ nem kaptak. Egyetlen választ tudnék elfogadni miniszter asszony részéről: ha megígérné, mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakók megvehessék az általuk bérelt lakásokat. Miután ez nem hangzott el miniszter asszony részéről, így nem tudom elfogadni a válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir