DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszterelnök Úr! 1996-ban az infláció mértéke közel 25 százalékos volt. A nyugdíjakat 12,6 százalékos mértékben emelték. Ebből a két számból következik, hogy a Magyar Szocialista Párt nem tartotta be azt a választási ígéretét, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. De ebből az is következik, hogy ön sem állta a szavát, amikor 1994-ben kijelentette: nem engedi, hogy az átalakulás terheit a kisemberek vállára tegyék.
A Magyar Szocialista Párt és az ön rohamosan csökkenő népszerűségének többek között az is az oka, hogy a nyugdíjasok milliói tapasztalják nap mint nap az üzletekben, a piacokon, a boltokban, hogy az a nyugdíj, amiért egy élet munkájával dolgoztak meg tisztességgel és becsülettel, nem elegendő ahhoz, hogy a fűtési költségeiket, a ruházkodásukat fedezni tudják, de még arra sem jut nekik - és nem is gondolnak már rá -, hogy akár moziba, akár színházba menjenek, vagy egy-egy könyvet megvásároljanak.
Amikor a nyáron óriási volt a fölzúdulás a félszázalékos emelés miatt, ön és pénzügyminisztere széttárta a karját, és azt mondta, nincs forrás, pedig önök nagyon szívesen emelnék a nyugdíjakat. Az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján viszont azt állítom, miniszterelnök úr, hogy a Nyugdíj-biztosítási Alap 5 milliárd forintot takarított meg azon, hogy nem az előirányzott 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, hanem csak 12,6 százalékkal. 5 milliárd forint megtakarítás volt a Nyugdíj-biztosítási Alapnál. S amikor ön azt mondja, hogy 100 milliárd forinttal kevesebb a költségvetési hiány, akkor a nyugdíjasok nevében meg kell kérdeznem: tényleg nem volt forrás a tisztességesebb nyugdíjemelésre? (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir