HORVÁTH VILMOS

Full text search

HORVÁTH VILMOS
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztársaság Országgyűlése az elmúlt évben hosszas előkészítés és egyeztetés után nagy többséggel elfogadta a sportról szóló törvényjavaslatot.
(14.10)
Némi lírai hajlammal úgy is fogalmazhatnék, hogy a centenáriumi olimpiai játékok tiszteletét és a 101 esztendős magyar olimpiai mozgalmat a képviselőház méltó módon ünnepelte meg.
Az új sporttörvény éppen a 26. nyári olimpiai játékok idején, 1996. augusztus 2-án lépett hatályba. A törvény 39. §-a előírja, hogy az egész sportmozgalmat jelentős mértékben meghatározó Sporttanácsot a törvény hatálybalépése után hatvan nappal létre kell hozni. A 29. § pedig arról szól, hogy létre kell hozni 1997. január 1-jével azokat a sport célú közalapítványokat - nevezetesen a Gerevich Aladár Alapítványt és a Wesselényi Miklós Alapítványt -, illetve ezek kuratóriumait, amelyek a sportélet különböző területein hivatottak az állami támogatást igazságosan elosztani.
Sajnos a Sporttanács a mai napig nem alakult meg, ez a tény pedig megítélésem szerint egyrészt veszélyezteti az egész sporttörvényt, annak értelmét, másrészt pedig káros a hazai sport egészére. Az új olimpiász kezdetén különösen fontosnak tartom, hogy a kormány saját hatáskörében tegye meg azokat a lépéseket, amelyek hosszú távon teszik lehetővé a magyar sport kiszámítható állami finanszírozását, s ezáltal a sportolók céljainak megnyugtató hátteret biztosító nyugodt körülményeket.
Örömmel tölt el viszont az a tény - és a kérdésem második felét ezért nem is kellett feltennem -, hogy a kormány múlt heti ülésén döntött a két sport célú közalapítvány tárgyában, ezeknek a cégbírósági bejegyzése után kuratóriumok is létrejöhetnek, és beindulhat a munka - tehát erre vonatkozóan nincs kérdésem. Csupán azt kérdezem az államtitkár úrtól, hogy mikorra várható a Sporttanács megalakulása, és mi az oka a jelenlegi késlekedésnek. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir