DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Megbukott a villamosenergia-szektor privatizációja az Állami Számvevőszék vizsgáján. Az Állami Számvevőszék alkotmányunk alapján az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve. Az állami ellenőrzésnek egyébként ez a legfelsőbb szerve. E szomorú jelentés ismeretében talán többé nem hangozhat el a Magyar Országgyűlésben, hogy az energiaszektor privatizációja sikertörténet volt.
Egy év alatt elmondott minden érvelésünket alátámasztotta az Állami Számvevőszék jelentése. A privatizáció előkészületlenül, előkészítetlenül és átgondolatlanul indult. A villamosenergia-iparban 600 milliárd forintos vagyon volt az, amely a magyar nemzet legnagyobb privatizálásra váró vagyonát jelentette. A villamosenergia-ipar magánosítása nem egy szerződés lebonyolítása. Nemzetgazdasági szempontból alapvető fontosságú, hiszen a villamos energián alapul a magyar nemzet iparpolitikája, biztonságpolitikája, nagyon fontos eleme a műszaki fejlesztésnek, és igen fontos befolyásoló tényezője a szociálpolitikának is. Itt ez esetben nagyon összetett érdekeket kellett egyeztetni, és ez az egyeztetés elmaradt.
A sokoldalú problémakezelés hiányában olyan konfliktusok sora várható - írja az ÁSZ-jelentés -, amelyek megrengetik a magyar gazdaságot. Stratégiai ágazat eladásáról a kormány stratégia nélkül döntött. Egy cél vezérelte, hogy egy adott évnek a költségvetését megsegítse a bevétellel, és a bevételközpontú magánosításnak alárendelte az iparág fejlesztési érdekét, és alárendelte a vevők tőkebevonási kötelezettségét.
Egy újabb idézetet mondanék az ÁSZ-jelentésből: az eddigi privatizáció megvalósításával a villamosenergia-ipart nagy összegű árfolyamveszteség érheti, amelyet a kidolgozatlan árkérdés tovább erősíthet. A vevő a saját kockázataként jelentkező bizonytalanságokat a vételárban és a garanciákban érvényesítette.
Címszavakban mit is kifogásol az Állami Számvevőszék? - és hangsúlyozom, hogy csak címszavakban, mert körülbelül háromórás vitaanyagnak lenne az alapja ez az egyébként háromkötetes ÁSZ-jelentés.
Politikai, szakmai döntések a privatizációban kormányszinten születtek, a kormánynak nem feladata és nem is joga az ÁPV Rt. privatizációval kapcsolatos üzleti döntéseit normatív módon megszabni. Ennek ellenére a kormány a saját ügyrendje alapján határozatokat hozott az energiaszektor privatizációjának végrehajtására. Nem került sor az ár- és tarifarendszer szabályozására. Nyolc százalékos eszközarányos nyereség, amelyet a kormány a vevőknek garantált - ennek megalapozottságára egyetlen számítás nem volt.
Gazdasági felmérés vagy üzleti értékmeghatározás, ami az adásvételnek az alapját kellett volna hogy képezze, nem történt meg, és ez alapfeltétele lett volna az árban elismerhető költségek tisztázásának is. Típusszerződéseket kötöttek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kezemben egy ilyen típusszerződés (Mutatja.), megszámoltam, csak 17 darab szót kellett belőle kimeszelni ahhoz, hogy ez a szerződés érvényes legyen egy másik erőmű privatizálására is. Semmi sajátosságot nem tud tartalmazni egy ilyen szerződés.
Hiányzik a dolgozók szociális, munkajogi védelme, nem garantált a dolgozói tulajdonszerzés, hiányzik az erőmű rekonstrukciójára vonatkozó fejlesztési kötelezettség, és általában is, olyan hanyag módon készült a szerződés, hogy ahol kötelezettséget vállalna a vevő, az határozatlan, számonkérhetetlen és végrehajthatatlan - állapítja meg az Állami Számvevőszék jelentése. Környezetvédelmi követelményrendszer nincs beépítve a szerződésbe.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány dühödt, megszorító intézkedéseket alkalmaz - mint ahogy a mai vita is mutatta, például a kistermelőket érintően is - 50-100 millió forintos költségvetési bevétel növelése érdekében, miközben több tízmilliárdot hagy elúszni, mint ahogy múlt héten kielemeztük napirend előtt a Budapest Bank és a Polgári Bank eladási ügyét, illetőleg ami nyilvánvaló nekem az ÁSZ-jelentés tükrében, a villamosenergia-szektor területén.
A kormány nem ismerte fel azt a veszélyt, ami az energiaszektor privatizálásában rejlik, ez egy nagyon összetett feladat volt, e veszélyre most felhívta a figyelmét az Állami Számvevőszék, és több tucat ajánlást fogalmazott meg a kormánynak, a privatizációs miniszternek, az ipari miniszternek, az ÁPV Rt.-nek.
A Magyar Demokrata Fórum követeli, hogy a villamosenergia-ipar további magánosítását mindaddig le kell állítani, amíg a kormány és a minisztériumok nem tesznek eleget az Állami Számvevőszék ajánlásában megfogalmazott követelményeknek. Ha a kormány erre ma nem így reagál, a Magyar Demokrata Fórum (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) országgyűlési határozati javaslatban fogja ezt követelni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir