DR. MÉSZÁROS ISTVÁN

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Mint többen utaltak rá, valóban tegnap én magam kértem a külügyminiszter urat arra, hogy a bizonyítványügyben, sőt nemcsak a bizonyítványügyben, hanem a honfoglalási emlékművek lebontatására irányuló szlovákiai hatósági akciók ügyében is határozottan lépjen föl, és ezzel egyet is értett a külügyminiszter úr, erre ígéretet is tett.
Újra le szeretném szögezni, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a szlovákiai bizonyítványügyet a kisebbségi nyelvhasználat elfogadhatatlan korlátozásának tartja. Örültem annak, hogy tegnap itt egyetértés bontakozott ki abban, hogy a politikusoknak a megoldást kell keresniük és ezért az alapszerződés boncolgatására nem is került sor. Azt nem is érdemes boncolgatni, hiszen az alapszerződésről megállapítást nyert, hogy ez az egyetlen olyan hatályos jogi dokumentum, amelyre alapozva nemcsak politikai, hanem jogi alappal is lehet hivatkozni. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy a nyelvi chartához Szlovákia nem csatlakozott, a kisebbségvédelmi keretegyezmény pedig még nem lépett hatályba, mert hiányzik a szükséges számú ratifikáció.
Amit a szlovák hatóságok tesznek a bizonyítványok és az emlékművek lebontatása ügyében, az feketén fehéren az alapszerződésbe ütközik, ezért nekünk jogunk van tiltakozni, tiltakoznunk kell. Másrészt pedig szorgalmaznunk kell, hogy a magyar-szlovák vegyesbizottság - amely remélhetőleg megalakul a közeljövőben - napirendjére ezt a kérdést vegyék föl.
Harmadrészt pedig, ha rövid határidőn belül nem születik javulás ezen a területen, nem áll elő javulás, akkor pedig mindazon nemzetközi fórumok és országok segítségét kell kérni, amelyek annak idején szorgalmazták és támogatták az alapszerződések megkötését.
A Bene-dekrétumokról pedig annyit szeretnék elmondani: valóban sajnálatos, hogy nem sikerült elérni az eltörlésüket, de sajnos ezt a németek sem tudták elérni a csehekkel szemben. Én úgy gondolom, erre a szándék megvolt és megvan magyar részről, viszont ezzel a szándékkal találkoznia kell a másik fél szándékának is. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir