NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar-szlovák viszonynak az elmúlt hónap egy nagyon hosszú hónapja volt, egy hosszú január áll mögöttünk. Két kérdésben szeretném összegezni a történt eseményeket, hiszen nem volt alkalmunk az múlt időszakban reflektálni ezekre.
Az első talán érintett már az elmúlt héten is, illetőleg a tegnapi miniszterelnöki felszólalásban is: a bősi vízlépcsőnek az ügye. A második kérdés, a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatos problémák, illetőleg a Szlovákiában kibontakozott bizonyítványháború kevésbé volt taglalva az elmúlt időszakban.
Hadd reagáljak a bősi üggyel kapcsolatban az elmúlt héten fölmerült eseményekre! Tegnap Horn Gyula éles hangnemben felelőtlenséggel és hazugsággal vádolta meg a Duna Kört és az egész ellenzéket úgy, ahogy van. Ugyanakkor a miniszterelnök úrnak egy szót sem sikerült szólni arról, hogy a peren kívüli megegyezésnek a kérdése szerepel-e a kormány szándékai között Bős ügyében mind a mai napig, vagy pedig nem. E tekintetben tovább bizonytalanított el bennünket Horváth Tamás nagykövet, aki ennek a titkos tárgyaló delegációnak az egyik meghatározó személyisége. Néhány napja, február 5-én azt mondta, hogy a tényfeltáró megbeszéléseket nem lehet lezártnak tekinteni, a szlovák féltől ilyen diplomáciai információt a magyar fél nem kapott.
Tisztelt Ház! Le szeretném szögezni, hogy a felelőtlenség és a hazugság nem az ellenzéket, hanem a kormányt terheli a bősi kérdésben. Először is azért, mert a januári titkos tárgyalások ténye ártott, nyilvánvalóan, folytatása pedig alááshatja a hágai nemzetközi bíróságon a magyar pozíciót. Ezt nem más mondta, mint Szénási Sándor, a Külügyminisztérium jogi főosztályvezetője vagy Lamm Vanda neves alkotmányjogász, hiszen az érvelésük szerint Magyarország mint felperes ezeknek a külön tárgyalásoknak a tanúsága szerint, ha ez tovább folytatódik, egyértelműen bebizonyosodik, hogy nem hisz a saját igazában, ily módon az esélye a perben való sikeres szereplésre is látványosan csökkenhet.
Másodszor: ami a hazugságokat illeti, bebizonyosodott, hogy a tárgyalások nem a per utáni, hanem az azt megelőző megállapodásra irányultak, hangzik; külügyminiszter úr, Kovács külügyminiszter úr nyilatkozatai ezt egyértelműen alátámasztják.
Harmadszor: bebizonyosodott az is, hogy a tárgyaló delegáció igenis készített titkos feljegyzéseket a miniszterelnök számára, tehát amit el akar leplezni a kormányzat a parlamenti képviselők elől, az igenis létezik, nem lehet nem létezőnek tekinteni ezeket a feljegyzéseket.
És végül: az sem igaz, hogy ne figyelmeztette volna az ellenzék a pöstyéni találkozó után, már '96 szeptemberében a peren kívüli megegyezés fölvetésének a veszélyére a kormányzatot, mint ahogy azt tegnap a miniszterelnök úr mondta.
Vonjuk le tehát, tisztelt képviselőtársaim, a tanulságokat! Először is: a március 3-án kezdődő per sikere megköveteli, hogy a magyar kormány vessen véget a titkos tárgyalásoknak azonnali hatállyal. Továbbá: a magyar ellenzéknek a követelése, hogy tájékoztassa a parlamentet a titkos feljegyzésekről és a hágai tárgyalási stratégiáról is, teljesen megalapozottnak tekinthető az elmúlt hetek tanulsága alapján.
Ami pedig a kisebbségi nyelvhasználati kérdéseket illeti, Mečiar bejelentette a minap, hogy a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt nem alkotja meg a Szlovák Nemzeti Tanács. Egyoldalú, nemzetközi fórumokon megerősített vállalásaival ellentétben. Továbbá nem elégedett meg ezzel, hanem kirobbantotta az úgynevezett bizonyítványháborút, ami arról szól, hogy a szlovákiai magyar diákoknak a nyelvtörvényre hivatkozva először próbáltak meg egynyelvű, szlovák bizonyítványt kiosztani az elmúlt napokban, jóllehet 1921 és '96 között magyar nyelvűt, illetőleg kétnyelvűt kaphattak. Tíz napja legalább 21 magyar iskolaigazgató megtagadta az egynyelvű, szlovák bizonyítvány kiadását, s kétnyelvűt adott ki. Így például a pozsonyi iskola vagy a kassai ipari iskola. Másutt viszont a tanulók nem vették át a szlovák nyelvű bizonyítványt, így például a füleki gimnáziumban. A retorziók is megkezdődtek, tisztelt képviselőtársaim: Hornyák László szomotori igazgató meg kellett hogy váljon az elmúlt napokban az állásától.
Én bizakodva értesültem Kovács miniszter úr interjújáról, amelyet a Reuternek adott a kisebbségi nyelvtörvényről. Mégis egy hete, február 4-én, ezt követően Szentiványi Gábor szóvivő sietett leszögezni, hogy nem is volt, és nem is lesz diplomáciai akció Magyarország és Szlovákia között a kisebbségi nyelvtörvény ügyében a szóvivői tájékoztató tanúsága szerint. Ez viszont sajnálatos.
Tisztelt Ház! Én azt kérném a kormányzattól, hogy a diplomáciai akciókat a bősi ügyekben fejezzék be, a kisebbségi nyelvhasználati ügyekben viszont azonnal kezdeményezzenek ilyet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir