DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztet Ház! Ha valaki január-februárban oktatási intézmények környékén, vagy magában az intézményben jár, akkor azt tapasztalja, hogy a költségvetés készítése során, légyen az közoktatási intézmény, vagy felsőoktatási intézmény, folyamatosan az aggodalom hangja jelenik meg, hiszen mindenhol a költségvetés hiányokkal készül, folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a besorolások olyan mérvű súlyt helyeznének arra, hogy akár a felsőoktatási intézmények, akár az önkormányzatok vagy az egyházak, amelyek a közoktatási intézményeket fenntartják, amire nincs fedezet, amire azt tapasztaljuk, hogy 200-300 milliós hiánnyal zárul egy-egy, nem is túl nagy önkormányzatnak a költségvetési tervezése.
Ha azonban egy picit a tavalyi évre visszatekintünk, akkor el kell mondjuk, hogy a fogyasztói árak 23,6 százalékkal növekedtek, s az oktatási ágazatban a bérnövekedés 6,9 százalék volt. Amikor ezt felvetettem november 19-én, akkor Magyar Bálint miniszter úr elismerte, hogy valóban az oktatási ágazatban alacsonyabb a bérnövekedés, de november 19-én 13-14 százalékos béremelkedést ígért. Nem szeretném arra figyelmeztetni a kormányt, hogy 19,5 százalékos béremelkedést írt alá, tehát a 6,9 százalék, amit végül is teljesített, az egyharmada. Az egészségügyi ágazat nincsen nagyon gazdagon eleresztve, ahogy szokás mondani, mégis a dupláját tudta produkálni, hiszen a KSH kiadványa szerint 12,2 százalékos volt a béremelkedés.
Szeretném megkérdezni a miniszter úrtól, aki sajnálatos módon ismét nincs jelen - ugyanúgy, mint ahogy otthagyta a miniszteri meghallgatást, amikor a kérdéseket feltettük, hiszen rövid volt az ideje -, hogy vajon felelősséget vállal-e az oktatási ágazatért, vagy úgy gondolja, hogy nem felelős, hogy ma már a pedagógusok, vagy akár a felsőoktatásban dolgozók folyamatosan a létminimum környékén élnek?
Tudom, hogy a Művelődési Minisztériumban is volt korrupciós botrány. Tudom, hogy 300 millió forintot egy nem létező - nemcsak a kiutaláskor nem létező, hanem azóta sem létező - kft.-nek adtak. Tudom, hogy 180 millió forintot fizettek a szuperkoncertre, és még sorolhatnánk ezeket a kifizetett pénzeket. De azért egy kicsit megdöbbentő, és egy kicsit elfogadhatatlan az, hogy amikor a miniszter úrnak felvetettük, hogy milyen rossz a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók anyagi helyzete, akkor megnyugtatott minket, s akkor elmondta, hogy bizony december folyamán 10 000 forintot fognak kapni.
Megkérdezem, megkérdezném a miniszter urat, hogy vajon tájékozódott-e arról, hogy ebből a 10 000 forintból hány ezer forintot kaptak a pedagógusok? Vajon tudja-e, hogy a 10 000 forintos átlagos kiutalás azt jelentette, hogy például a gyesen levők nem kaptak, például a tartósan távollevők nem kaptak, és összességében 3600-4400 forintos ajándékot kaptak a pedagógusok? Ez azt jelenti havi bontásban, hogy bizony 350-400 forintos béremelkedést kaptak, és ha ezt még óradíjra bontom le, akkor közel 2 forintos óradíj-emelkedést.
Nem szégyen, hogy egy pedagógus, egy felsőoktatásban dolgozó 2 forintos óradíj-emelkedéssel számolhat? A diákok ezt villásnak hívják. Nem szégyelli magát a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, hogy a költségvetési tárgyalások során nem tudta érvényesíteni, nem tudta létrehozni azt a megállapodást, amit a kormány aláírt?
Nagyon könnyű most visszavágni azzal, hogy nincs pénz, és ez történt a november 19-i válaszban. Kérdezném: vajon a 100 milliárd forintos pozitívum a költségvetéshez képest nem adott volna lehetőséget arra, hogy az amúgy mindenki által elfogadott humán erőforrásnak a legfontosabb tényezőjét, az oktatási ágazatot jobb helyzetbe hozzuk?
Adott volna lehetőséget, a válasz az. Azonban nem vállalkozott senki arra, hogy az érdekeit érvényesítse, nem vállalkozott arra senki, hogy elmondja, hogy nem lehet itt közoktatás átszervezéséről, felsőoktatás minőségének a javításáról és kutatásról beszélni, amikor az ebben az ágazatban dolgozók az átlagos, amúgy nem túl magas béremelkedésnek a harmadrészét kapják meg. Én úgy hiszem, hogy ezek a számok és a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott statisztikák magukért beszélnek. Nincs mit feltenni kérdést, csak azt mondani, hogy nem vállalta a minisztérium a felelősséget az oktatási ágazatért.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir