BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony, és köszönöm a hozzászólásokat. Nincs annál rosszabb, mint amikor kevesen vagyunk a parlamentben és egymás mellett elbeszélünk, ezért tartom fontosnak ezt a vitát.
A statisztikai vonzáskörzetekkel kapcsolatosan elnök úr megjegyzésére azt szeretném mondani, hogy megjelentek a megyei '95-ös statisztikai évkönyvek. Sőt, minden megyéről megjelentek a '96. első háromnegyed évének évkönyvei. Ezek a statisztikai vonzáskörzetek mutatóit, mindegyiket tartalmazzák. Én nem ezekkel vitatkozom, hogy ne lehetne átfogó képet kapni ezekből. Én azzal vitatkozom, amikor én Mór térségének fejlődési programját figyelem, és látom, hogy milyen átnyúló határok vannak Oroszlány, Kisbér térségében. Azokkal vitatkozom, akik nem látják, hogy Enying, Siófok vonzáskörzete megyehatáron átlépő kistérséget alkot. Azzal vitatkozom, aki Tatabánya-külsőt, Szárligetet - ez Tatabánya-külső -, amely Fejér megyéhez tartozik, tehát ezt a vonzáskörzetet nem együtt ábrázolja és gondolja át a fejlesztések terén - és ez nem közigazgatási kijelentés, amit mondtam. Ezeknek együtt kell lélegezniük, együtt kell gondolkodniuk. Nem pedig megyei statisztikai vonzáskörzetek szerint.
Az innovációval kapcsolatos megjegyzését köszönöm. Én is így gondolom, csak az általam felírt gondolatokban nagy léptekkel próbáltam szaladni.
A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban pedig azt szeretném mondani, hogy ha egy gáztársulás értékesítéséből képződő forrás vagy a vissza nem térítendő támogatásból képződő forrás ugyanannál a településnél marad, és ő - mondjuk - egy olyan tornaterem építéséhez használja ezt fel, amelynek a fűtéséhez ezt követően jelentős források szükségesek, akkor ez a térség mindig megmarad a támogatandók körében. Egyetértek azzal, hogy minden térségnek kell egy közösségi ház. A fenntartható fejlődésnél egy ilyen példával szerettem volna rávilágítani.
Még egy gondolatot az iparűzési adóval kapcsolatban, bocsánatot kérek. Nagyon fontos, az iparűzési adó is az önkormányzatok olyan bevételi forrása, amellyel ők a területpolitikájukat, a várospolitikájukat, a községpolitikájukat tudják kifejteni. Azaz, ha a mentességek rendszerét valaki elveszi tőlük, ez beláthatatlan következményekkel jár.
(19.10)
Valóban, egy Százhalombatta, egy Paks vagy egy nagy nemzeti cég esetében érdemes gondolkodni, hogy hogyan lehet megosztani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) De ha valamelyik terület ezért tett, és attól elveszik, az véleményem szerint egyfajta kulákizmus visszajövetelét jelenti.
Köszönöm szépen a türelmét, elnök asszony.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir