DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tokár képviselő úr kétperces hozzászólása indított engem reagálásra. Az az igazság, hogy költségvetési törvény kapcsán, önkormányzati tárgyú előterjesztés megvitatásakor - különösen, ha ez területfejlesztéssel van összekapcsolódva - sokszor hallok olyan hozzászólásokat szocialista párti képviselőtársaim részéről, amelyek azt mutatják számomra, hogy nincsenek azzal tisztában, hogy mi a különbség az egyenlőség, az elfogadhatatlan különbségek csökkentése, illetve az egyenlősdi között.
Az önkormányzati rendszer alapvetően magában hordozza a különbség fogalmát. Magyarországon van 2 millió lakossal bíró város és van 200 lakossal bíró település. Ilyen értelemben azt gondolom, hogy azok a fajta felindultnak látszó felszólalások, amelyek elhangoznak, és mindenfajta különbséget egyformán megszüntetendőnek vélnek, azok nehezen érthetőek számomra.
A másik kérdés pedig nagyon gyönyörű, amit Tokár képviselő úr mondott: a koncentrált vagyon felhalmozása. Valóban lehet találni néhány olyan nagy volt állami vállalatot, amellyel kapcsolatos iparűzésiadó-bevétel kapcsán ez a gyönyörű eufemisztikus kifejezés használható, de én inkább más kategóriát használnék. Azt, amit a történelemkönyvekből nekem még általános és középiskolásként tanulnom kellett, ez pedig a szocialista iparosítás.
Ma a helyzet az, hogy vannak bizonyos települések, amelyeknek hosszú évtizedeken keresztül el kell szenvedniük az úgynevezett szocialista iparosítás mindenfajta nyűgét és nyilait, majd amikor önkormányzatokká válva ebből valami minimális előnyük származna - ami közel sem kompenzálja az elmúlt évtizedek kártételeit -, akkor a szocialista iparosítás gyümölcseit koncentrált vagyon felhalmozásának tituláljuk, és az önkormányzatiságból fakadó szabad bevételfelhasználás lehetőségét is elvesszük ezektől a településektől.
Azt gondolom, hogy együtt kéne végiggondolni ezeket az évtizedeket. Bizony a szocialista iparosítás kapcsán bizonyos települések, bizonyos régiók nyakába ültettek bizonyos vagyonokat. Ezek a vagyonok ma azon a településen fialnak, de nem biztos, hogy akár hosszú évtizedek után is bármilyen módon egyensúlyba juthatnak a korábbi kártételekkel. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir