DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony, Miniszter Úr és Képviselőtársam! Azért szeretnék két percben szólni, mert ebben a messze a beterjesztett országgyűlési határozat-tervezet tartalmán túlnyúló hozzászólásban volt azért egy-két olyan elem, amelyre Balsay képviselőtársam következetesen mindig-mindig visszatért, és azt gondolom, érdemes azért talán bizonyos tévedésre felhívni a figyelmet.
Az egyik a statisztikai vonzáskörzeteket ostorzó megjegyzése. Azt gondolom, itt van egy tévedés. Itt a statisztikai vonzáskörzetek úgy jelennek meg mint az ország teljes területét lefedő és éppen az arányosság, az egység elvét képviselő társulásra való ösztönzés. Ugyanakkor természetesen a pályázatokra szabadon társuló, a feladatra szervezkedő önkormányzatok adják be a pályázataikat. Tehát igazából véve az egyik, az arányosság az egyenlőséget, a másik pedig pontosan azt a liberalizmust szolgálja, amelyet képviselőtársam hiányol. Ugyanez vonatkozik egyébként a megyei szerveződésekre is.
A második, amire szeretném felhívni a figyelmet: az innovációra való hivatkozás nem azonos a befektető, különösen a nagy multinacionális vállalatok magyarországi megjelenésével. Az innováció lényege az, ha olyan befektető jelenik meg, aki természetesen a kutatás, a fejlesztés, az oktatás területén szétszórja tulajdonképpen a fejlődés magjait, és nem pediglen akár lokalizáltan, alul képzett munkaerőt foglalkoztatva, kvázi gyarmatosít is. Ez nagyon lényeges különbség.
A harmadik terület, amelyre szeretném felhívni a figyelmet, hogy a város és vidéke fogalmának mint egyfajta asszociációnak az emlegetése az tulajdonképpen nem annyira bibói koncepciót, mint Erdei Ferencre való visszahivatkozást teszi lehetővé. A város és vidéke esetében e határozati javaslat esetén is felhívnám a figyelmet rá: óriási különbség van aközött, hogy a város környékén lévő települések egyszerűen alárendeltként, munkaerővonzásként szerepelnek, vagy oda-vissza viszony van a települések között, vagy netalántán a város környékén lévő települések között is megfelelő kapcsolatrendszer jön létre. Tehát a fejlettség nagymértékben befolyásolja, hogy mily módon lehet ezt használni.
Utoljára, egyetlenegy mondatban még: a fenntartható fejlődésre való hivatkozás mindenkor feltételezi azt, hogy legyen a fejlődés, amelyet fenn lehet tartani. S a borsodi térségben adott esetben a fejlődést kell tudni megindítani. Ott nem konjunkturális, hanem strukturális, történelmi problémák vannak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir