SZŐDI IMRE

Full text search

SZŐDI IMRE
SZŐDI IMRE, a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága mint kijelölt bizottság, '96. december 4-én a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium előterjesztésében megtárgyalta a H/3483. számon benyújtott országgyűlési határozati javaslatot.
A bizottság megállapította, hogy a területfejlesztésről és -rendezésről szóló '96. évi XXI. törvény 6. §-ának e bekezdése alapján a kormánynak kötelezettsége a témában országgyűlési határozat előterjesztése. Ezt figyelembe véve az előterjesztés szükséges és időszerű volt.
Az alkotmánnyal és más törvényekkel - különösen kiemelkedően a területfejlesztésről és -rendezésről szóló törvénnyel - való összhangja biztosított. A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági hatásainak bemutatása az előterjesztésből, illetve annak indoklásából nem ismerhető meg eléggé, ugyanis kevés az arra való utalás és annak bemutatása.
Bizottságunk szükségesnek tartja, hogy hasonló elvek alapján az eddigi felosztott pénzekről tájékoztatást kapjon.
Szükségesnek tartja továbbá, hogy az Országos Területfejlesztési Tanács véleményét is megismerje az adott témában, mert a tanács véleménye segítené a bizottsági és a parlamenti általános vita jobb megalapozását.
A határozati javaslatot a bizottság a jogszabályszerkesztés formai szempontjai tekintetében jónak tartja, viszont közérthetősége szempontjából nyelvezete mindenképpen javítandó. Úgy ítéltük meg a bizottságon belül.., néhány tag ellenvéleményét fogalmazta meg az előterjesztéssel kapcsolatban, nevezetesen, hogy nem került előterjesztésre az országos területfejlesztési koncepció, és ennek hiányában részben lehetséges a decentralizáció elveinek és a kedvezményezett térségeknek a meghatározása. Ezen túlmenően a decentralizálás alapelveinek további szakmai megvitatása is indokolt.
A bizottság többségi véleménye az államtitkár asszony kiegészítője után az volt, hogy támogatta az 1996. évi XXI. törvény alapján megalakult megyei területfejlesztési tanácsok munkájához igazodóan, hogy mielőbb szükség legyen ezen országgyűlési határozati javaslat véghezvitelére.
Igaz, hogy a területfejlesztésről és -rendezésről szóló törvény alapján már létrejött az Országos Területfejlesztési Tanács, viszont úgy ítéltük meg, hogy az országos területfejlesztési koncepció kimunkálása legyen alapos és kimunkált, konszenzussal alakuljon ki. Ahhoz, hogy a decentralizálás, a pénzek felosztása időben tervezhető legyen, szükségesnek éreztük, hogy e határozati javaslattal mindenképpen foglalkozzon a parlament.
Indokoltnak tartjuk a határozati javaslatot tárgyalni azért is, mivel ez három évre szól, és így már 1997-től nem a kormánynak kell dönteni, hanem az országgyűlési határozat alapján objektíven adhatók a támogatások statisztikai alapokon. Tény, hogy a területfejlesztésre és a területkiegyenlítésre fordítható pénz kevés, és ebből nem oldható meg egy-egy megye fejlesztési elképzelése, de a befektetésekhez, esetleg a kiegyenlítésből az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztéséhez adhat támogatást, és ez adhat lendületet a fejlődésnek.
A bizottsági ülésen támogattuk - ellentétben a II. fejezet (1) bekezdésével -, hogy a megyéken túlnyúló, a régiókat érintő, a regionális fejlesztési tanácsok munkáját segítő pénzügyi fedezetet központi támogatásként kell megoldani. Fontosnak érezte a bizottság, hogy a határozati javaslattal összhangban a területfejlesztésről és -rendezésről szóló törvény fejlesztési koncepciójával, támogatási elveivel rendben legyen. (Sic!) Szükségesnek éreztük, hogy a támogatások odaítélésében nőjön a normativitás, és küszöbölődjön ki a szubjektivitás.
A IV. fejezet a kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszerét fogalmazza meg. Véleményünk szerint a térségtípusok megfogalmazása jó. E fejezet (2) bekezdése a megyei jogú városok térségmutatóinál a megyei jogú városok mutatói nélkül kell értékelni. (Sic!) Ez véleményünk szerint az adott térségnek sokkal objektívabb, és jobban segíti a pénzek elosztását.
Összefoglalva: az országgyűlési határozati javaslat előterjesztésével a kormány a törvényben előírt kötelezettségét teljesítette, összhangban van a törvényekkel, megfelelő gazdasági-társadalmi hatásainak bemutatását, közérthetőségét azonban javítani szükséges.
A bizottság a határozati javaslatot 8 támogató szavazattal, 3 tartózkodással és 3 ellenző szavazattal hagyta jóvá.
Köszönöm, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir