TOKÁR ISTVÁN

Full text search

TOKÁR ISTVÁN
TOKÁR ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság 1996. december 11-én tárgyalta a H/3483. szám alatt benyújtott országgyűlési határozati javaslatot, amely a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveiről, valamint a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszeréről szól. A bizottság 1 ellenszavazattal a határozati javaslatot általános vitára alkalmasnak találta.
A bizottsági ülésen megállapítottuk, hogy az előterjesztés négy témában próbál eligazítást nyújtani. Elsőként az elkülönített állami pénzalapok, valamint az egyéb pénzeszközök összehangolását próbálta megteremteni, a területfejlesztési támogatás átfogó elveit próbálja kialakítani; második célkitűzése, hogy tisztázza a decentralizáció elveit, vagyis hogy a területi célelőirányzatok, a gazdaságfejlesztés, illetve az infrastruktúra mely szintre kerüljön decentralizálásra; a határozati javaslat harmadik célkitűzése, hogy tisztázza a támogatandó célokat; míg negyedikként a kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszerét igyekszik szabályozni.
Mint a miniszter úr az ajánlásában elmondta, ez a törvénytervezet nem minden előzmény nélküli, hiszen miniszteri határozatokkal, kormányrendelettel az 1996. év során ez a rendszer többé-kevésbé már működött.
A gazdasági bizottsági ülésen egy érdekes jelenséget lehetett megfigyelni amellett, hogy egy ellenszavazat volt, a többi jelen lévő bizottsági tag támogatta az előterjesztést; mégis a hozzászólók inkább a kételyeiket és az előterjesztés gyenge pontjait emelték ki és szóltak hozzá.
Egyesek úgy ítélték meg, hogy ez a határozati javaslat túl ambiciózus, és az anyag részletekbe menő szabályozási szándékából úgy tűnik ki - és ezt a miniszter úr meg is erősítette -, hogy a végrehajtó hatalom saját mozgási terét kívánja szűkíteni, míg mások pont ezt a szándékot tartják a határozati javaslat erényének.
A túl részletekbe menő szabályozás tette talán, de megfogalmazásában a kelleténél nehézkesebbnek tűnik az anyag, hosszabb és talán bonyolultabb az előterjesztés a szükségesnél. Fölmerült ellentmondás, hogy a decentralizáció szintjének a megyei szintet, ezen belül a megyei területfejlesztési tanácsot emeli ki az anyag. Az ellentmondás ott látszik, hogy az Európai Unióval való tárgyalások során a csatlakozás után a tárgyalási szint a régió. Itt a régiót az anyag a megyei területfejlesztési tanácsok saját hatáskörébe rendeli. A hozzászólásban az a kétség merült föl, hogyan lehet majd azokat a Phare-támogatásokat összhangba hozni a megyei területfejlesztési tanácsok rendelkezésre álló forrásaival.
Pozitívumként azt a törekvését emelték ki a bizottsági hozzászólók, hogy az elosztási rendszert objektív alapra próbálja hozni, és a lehető legkisebbre szűkítené a szubjektív döntéseket. Olyan vélemény is elhangzott, hogy az előterjesztés azt sugallja, hogy részletekbe menő képletekre alapozó előterjesztés és határozat olyan látszatot teremt, mintha már ha megvan a pénz, nincs más dolog, mint ebbe a végösszeget behelyettesíteni, a programot végigfuttatni, és mindenki tudja, hogy adott végösszegből számára mennyi pénz fog jutni.
Említették a hozzászólók, tekintettel arra, hogy itt egy koordinációs feladatot is célul tűzött ki a határozati javaslat, hogy hiányzik egy melléklet, amely magába foglalná azokat, a költségvetésben a tárcáknál elkülönített forrásokat, amelyek tulajdonképpen az elfogadás után ennek a rendeletnek a hatáskörébe kerülnek.
Nem pótolhatatlan, és valószínűleg a részletes vita során a hozzászólók ezt még kiegészíthetik, hiányolták a működő kisvállalkozások támogatását, tekintettel arra, hogy a térségi foglalkoztatásnál jelentős szerepet töltenek be, és az ő támogatásuk külön soron is elismerve kell hogy szerepeljen.
(17.20)
Szintén előnyként hangzott el a bizottság ülésén, hogy a finanszírozás jövőjeként a programfinanszírozást tekinti, és a pénzügyi alapok összehangolásával együtt próbálja megvalósítani.
A IV. fejezetben szereplő statisztikai kistérségek kialakításával kapcsolatban is - vagyis, hogy a kedvezményezett térségek besorolása hogyan történjen - sok észrevétel hangzott el. Én magam is egyetértek azzal, hogy rengeteg veszélye van annak, hogyha térségeket a statisztikai átlagok alapján próbálunk megítélni. Különösen veszélyes ez azoknál a kistelepüléseknél, amelyek nagyobb városok, iparilag fejlettebb városok vonzáskörében helyezkednek el, mert ezeknek a hátrányos helyzetét felemeli az átlag, és ezzel kivonja azoknak a köréből, amelyek feltétlen támogatandók a határozati javaslat által.
A gazdasági bizottság ülésén elhangzottakból is látszik, hogy egy objektivitásra törekvő, jó szándékú előterjesztés, amely a területfejlesztésre szánt alapok elosztását akarja szabályozni, mennyi ellentmondást és kételyt vet föl.
Remélem, az általános vitában elhangzó vélemények és a módosító indítványok ezeket az észrevételeket szűkítik, és majd az elfogadásra kerülő határozati javaslat valóban egy objektív támogatási rendszert tud kialakítani. Köszönöm szíves figyelmüket. (Szórványos taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir