KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány a Magyar Köztársaság külpolitikájával összhangban kiemelkedő fontosságot tulajdonít a szomszéd államokkal meglévő és a jószomszédság alapvető elemét képező katonai kapcsolatok tervszerű továbbfejlesztésének. Ennek eredményeként - az alkotmányban előírt kötelezettségénél fogva - évente több aláírt, honvédelmet érintő nemzetközi szerződést terjeszt megerősítésre és kihirdetésre a tisztelt Ház elé. Katonai, titokvédelmi és bizalomerősítő megállapodások után most repülő- és légvédelem-együttműködéssel foglalkozó nemzetközi egyezmények belső jogba illesztését kérjük a tisztelt Háztól.
Az egy éve aláírt magyar-osztrák katonai légi közlekedési egyezmény jelentőségére rámutat, hogy olyan szomszéd országgal kötjük, amely hazánk és jelentős NATO-tagállamok között helyezkedik el, és amellyel békepartnerségi, békemissziós feladatokban együttműködünk.
Szlovén relációban NATO-integrációnk esélyeit növeli az együttműködési területek szélesítése olyan államokkal, amelyek felvétele reális időn belül megvalósulhat, és földrajzi fekvésük NATO-összeköttetésünk szempontjából jelentős.
Mindkét egyezmény kijelöli a végrehajtásért felelős minisztériumokat, a konkrét, gyakorlati tevékenység során együttműködő szerveket és a kooperáció területeit. Rendezi a másik állam területére történő berepülés feltételeit, a határ menti sávban történő repülésekkel, a légi helyzet tisztázásával, a veszélyhelyzetben történő kommunikációs együttműködéssel, szakmai tapasztalatcserékkel és a titokvédelem feltételeivel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.
A két egyezményben hazánk katonai védelmét érintő problémák nem szerepelnek, az általunk engedélyezett kiképző és szakmai repülésekhez a jövőben nem szükséges közjogi engedmény, így az együttműködés rugalmasabbá válik. Mivel a két nemzetközi szerződés a honvédelmet érintő kérdéseket foglalja magában, az alkotmány 40/C. §-ának (2) bekezdése szerint megerősítésükről és kihirdetésükről törvényben kell rendelkezni.
Kérem önöket, hogy a törvényjavaslatot tárgyalják meg és fogadják el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir