BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Mint ismeretes, Magyarország 1977-ben szerződött kötött Csehszlovákiával a bős-nagymarosi vízi erőmű felépítésére.
A magyar közvélemény erről a szerződésről keveset tudott. Az 1980-as évek végére viszont már az akkori kormány tagjai előtt is világos volt, hogy ez a szerződés Magyarországra nézve előnytelen, de az építkezést folytatták.
1988. október 7-én a parlamentben személyesen Horn Gyula kérte a képviselőket, hogy fogadják el a kormány előterjesztését, ez akkor az építkezés folytatását jelentette. A Tudományos Akadémia véleményét figyelmen kívül hagyták, a vízlépcsőellenes tüntetéseket pedig egyszerűen szétverte a rendőrség.
'89-90-ben az MSZMP kivételével minden párt vízlépcsőellenes volt, így érthető, hogy az Antall-kormány az építkezést leállíttatta, a nemzetközi szerződést felmondta, és a két fél a hágai nemzetközi bírósághoz fordult.
Az Országgyűlés 25/1994. számú határozatában kimondta, hogy a Duna egyoldalú elterelése miatt Magyarország és Szlovákia között keletkezett jogvitát a nemzetközi bíróság előtt folyó per végigvitelével kívánja megoldani. Tehát peren kívüli egyezkedésre nincs felhatalmazása a kormánynak.
Most viszont kiderült valami: felhatalmazás nélkül tárgyalgattak. Érthető a kormány zavartsága, kiderült valami, amit titokban szerettek volna tartani.
Először tagadták a tárgyalás létét is. Nemcsók János szerint tárgyalás-előkészítő tárgyalások folynak, de mindenkit megnyugtatott: jegyzőkönyv nem készült.
Horn Gyula röviden csak annyit ígért: "a Dunát visszavesszük", sejtetve ezzel, hogy aki odaadta, talán visszavenni is könnyebben tudja.
A kisebbik kormánypárt egyszerűbb megoldást választott: nyilvánosan elítélte a tárgyalásokat - mint az ellenzék. Joggal hihettük volna, hogy az SZDSZ végre a sarkára áll, és a koalíciós egyeztetéseken Horn Gyula szemébe mondják: "Felebarátaim és Üzletfeleim! A Dunát nem engedhetjük. Évtizedig ígérgettük, mindent megteszünk érte." De nem hittük, és tényleg, jött Pető Iván a múlt héten, és a szemünkbe vágta: "Az SZDSZ a következő másfél évben a szocialista koalícióban kíván politizálni." A Dunáról most szó sem esett, esetleg annyi, hogy a vízügyekért felelős minisztert színjelesre értékelték.
Végül január 28-án Kovács László bevallotta: úgy gondolja, a különmegállapodás gyorsabb és olcsóbb. Ez tiszta beszéd. A kormány a parlament felhatalmazása nélkül, felelőtlenül, pozíciónkat rontva a per megkezdése előtt egy hónappal tárgyalgat egy peren kívüli megállapodásról. Ez példa nélküli. Nem tudjuk, hogy miről tárgyalnak, mert jegyzőkönyv nem készül, de a résztvevők személye sokat elárul. Magyar részéről Horn Gyula megbízásából Jakus György a szakmai garancia. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a nyolcvanas évek legaktívabb vízlépcsőpárti vezetője volt. Szlovák részről Meiar miniszterelnök úr megbízottja Julius Binder, a vízlépcső leghangosabb szószólója. Ezek az urak már félszavakból is értik egymást, pillanatok alatt meg tudnak egyezni egy bősi erőmű csúcsrajáratásában, esetleg egy újabb erőmű megépítésében. Más megoldást ugyanis a szlovák fél nem tud elképzelni. A kérdés csak az: ki képviseli a magyar érdekeket, illetőleg ki akarja visszaállítani az eredeti állapotot? Ha esetleg másban állapodnak meg, mi a garancia, hogy azt be is tartják? Meiar úr nem arról híres, hogy betartja a megállapodásokat.
Bár meg kell vallanom, hogy ilyen szakértők mellett a hágai per sem kecsegtet túl sok sikerrel. Rágondolni is rossz, hogy a tárgyalásban megkérdezik a magyar felet, mit szeretne Magyarország, és erre ebből a szájból csak az a válasz jöhet, hogy "vízlépcsőt." "És mit szeretne Szlovákia" - lesz a következő kérdés. "Hát természetesen vízlépcsőt." "Ezek szerint maguk egyetértenek?" - lehet a következő kérdés, "Egymással igen" - lesz az egybehangzó válasz. "Hát kivel nem értenek egyet?" - el tudom képzelni a bíró arcát. "Hát, elsősorban a magyar választókkal nem értünk egyet" - lesz a magyar szakértő válasza. Ezek után csak annyit tudok mondani: a vizes lobbynak lesz munkája nyugdíjig, esetleg nyugdíj után is. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir