DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE, a környezetvédelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Néhány kérdésre mindenképpen válaszolni kéne, alapvetően éppen azért, mert vád érte a miniszterelnök urat is, hogy nem tartja be a parlamenti demokráciát.
A parlament környezetvédelmi bizottsága decemberben meghallgatta Nemcsók János államtitkár urat, a kormány hivatalos megbízottját a folyó egyeztetésekről. Ez a meghallgatás egyértelműen bizonyította azt, hogy nem tárgyalások folynak, nem kormánytárgyalások folynak, hanem olyan szakértői egyeztetések folynak, amelyek elsődlegesen természetesen a magyar érdekek figyelembevételével a Duna komplex hasznosítását célozzák.
Szeretném felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy miközben elsődleges a Szigetköz, a Dunakanyar környezeti védelme és rehabilitációja, természetesen hasonló fontosságú feladat a Duna vízmegosztásával kapcsolatos további egyeztetés - amit egyébként kötelezően írt elő a parlamenti határozat -, valamint a magyar határ egyértelmű visszahelyezése is erre a területre, tehát a magyar érdekek képviselete. Szeretném elmondani azt, hogy ezen a meghallgatáson - természetesen ugyanúgy, mint Lotz Károly miniszter úr és Baja Ferenc miniszter úr meghallgatásán is - elhangzott, hogy a Duna nem kizárólagosan ezen érdekek hordozója, hanem adott esetben a nemzetközi hajózás egyik legfontosabb letéteményese, és nagyon sok olyan egyéb nemzetközi kötelezettsége is van Magyarországnak, amellyel bizony ezt biztosítani kell.
Ennek egyébként rendkívül komoly gazdasági előnye volna, szemben azzal a gazdasági hátránnyal, amely pillanatnyilag ezen döntés hatására Magyarországra hárul. Azt hiszem, hogy ebben a Házban is elhangzott 1995-ben, amikor a miniszterelnök úr bejelentette az egyeztetéseket, de később is, a sajtóban is, hogy több száz milliárdos kár pillanatnyilag a Bős-Nagymaros eddigi előkészítése, semmilyen formában nem történő lezárása, mert pillanatnyilag lebegtetve van. És azt hiszem, hogy akik itt 10, 20, 50 milliós érdekeket is tudnak, hogy mennyire fontos az embereknek, szembe kell nézni ezzel a felelősséggel. Ez a bizottsági ülés ennek a felelősségnek a kiteljesedése volt, és arról szeretném a tisztelt Házat biztosítani, hogy nem zártuk le ennek a kérdésnek a tárgyalását, s a bizottságunk erre továbbra is vissza fog térni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal baloldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir