DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bogárdi képviselő úr szavai az itt jelen lévő kormánykoalíciós pártok mindegyikét megcélozták a kormány mellett. Én szeretném még egyszer összegezni az SZDSZ álláspontját ebben a kérdésben, amelynek a lényege az, hogy az SZDSZ nem tartja helyesnek a tárgyalásokat, és az a meggyőződésünk, hogy az lenne az ország érdeke, hogyha ez a jogvita Hágában a nemzetközi bíróság előtt dőlne el, és ha erről a kérdésről a két ország nem folytatna hivatalos tárgyalásokat.
Úgy ítéljük meg ugyanakkor, hogy azok az ellenzéki kritikák, amelyek Horn Gyula miniszterelnököt érik ebben az ügyben, nem jól fogják meg a kérdés lényegét, többnyire alkotmányjogi aggályokat fogalmaznak meg. Úgy ítélem meg, hogy egy miniszterelnöknek joga van tárgyalni bármilyen kérdésről, előkészíteni egy tárgyalást; aztán egy alkotmányos rend szerint ez később vagy jóváhagyásra kerül, vagy sem. Úgy ítélem meg, hogy nem az a baj, hogy Horn Gyula erről a kérdésről tárgyalást kezdeményez szakértői szinten, hiszen ennek a végén az is kiderülhet természetesen, hogy nem tudunk megállapodni, és ez esetben semmi nem fogja ezt a pert veszélyeztetni.
Mi úgy ítéljük meg - és itt szeretnék Varga képviselő úrnak is egy gondolatára reflektálni -: valóban nem lenne szerencsés, hogyha a hágai perben a pozíciónkat veszélyeztetnénk. Mi úgy ítéljük meg, hogy ez a szakértői tárgyalás ezt a pozíciót nem veszélyezteti, hiszen ennek a hírértéke meglehetősen csekély. Az a belpolitikai vita azonban, amely erről a kérdésről szinte hetek óta zajlik, úgy ítéljük meg, hogy komolyan veszélyezteti a magyar pozíciót. Pontosan az ellenzéki pártok sugallják azt, hogy a magyar pozíció ebben a kérdésben kétséges, Magyarországnak kétségei vannak a hágai bíróság előtt folyó perben a saját álláspontját illetően.
Mi úgy ítéljük meg, hogy egyrészt jó lenne, hogyha a tárgyalások valóban befejeződnének, és úgy gondoljuk, hogy még jobb lenne, hogyha az erről folytatott belpolitikai csatározások szintén befejeződnének az ország érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir