DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A villanyáram emelése több parlamenti csata tárgya volt már. Napirend előtt mégis szólni kell most az emelést lehetővé tevő kormányrendeletek jogi bizonytalanságairól és káros következményeiről.
Először hihetetlenül nagy, 35-40 százalékos áremelésről esett szó, majd végül "mindössze" 24,9 lett - mindössze: idézőjelben. Csak a régi trükk került elő? A nagyon rossz hír után könnyebb a tényleges rosszat elfogadni? Vagy valami másról van szó?
A felelet a múlt év december 20-án megjelent rendeletcsomagban van, ebben lelepleződik ennek az emelésnek az igazi természete. A rendelkezések nyomán a fogyasztók egységesen az eddigi árnak mintegy negyedével fizetnek többet. Ez az egyenlőség azonban a villamosipari társaságokra már nem vonatkozik. A privatizált áramszolgáltatók 41 százalékos, a privatizált erőművek 37 százalékos áremeléssel gazdagítják bevételeiket. Ám a hazai tulajdonú erőművek árai alig 3 százalékot emelkednek, sőt a legnagyobb hazai termelő, Paks, 3 százalékkal csökkenteni kényszerült árait.
Miért hozta létre a kormány ezt a lehetetlen helyzetet? Nyilván megrettent a társadalmilag elviselhetetlen emeléstől, de a külföldi tulajdonosoknak tett megalapozatlan ígéretet teljesíteni akarta. Piacgazdaságban példátlan burkolt keresztfinanszírozást alakított ki. A magyar tulajdonú cégek kifosztása teszi lehetővé, hogy a külföldiek megkapják a felelőtlenül ígért profitot, a fogyasztóiár-emelkedés pedig eközben megmaradhasson az infláció közelében. Az áremelés előreláthatólag 57 milliárd forint többletbevételt eredményez, ebből 48 milliárd áramlik a külföldi irányítású társaságokhoz, a hazaiaknak csak a bevétel 15 százaléka jut, pedig hazai kézben van az áramtermelés több mint fele. Ezt a helyzetet az említett rendeletek hozták létre. Az alkotmány tiltja az állami és magántulajdon minden megkülönböztetését. Ezek a rendeletek alkotmányellenesek.
Miért baj ez? Nemcsak a jogi probléma miatt. Azért, mert ez a helyzet soká nem tartható. A hazai tulajdonú cégek felélik utolsó tartalékaikat, fejlesztésre, de még karbantartásra sem futja. Hogy például Paks esetében ez mit jelent, arra jobb nem is gondolni. Ha a kormány az állami cégeket meg akarja menteni az általa okozott elnyomorodástól, kénytelen tovább emelni az árakat. Már be is jelentették, hogy az árakat negyedévente felülvizsgálják. Ez a kifejezés alig leplezett változata az áremelésnek. Az áram fogyasztói ára a jövedelmekhez képest így is magas. Az állami tulajdonban lévő cégek elértéktelenednek és eladhatatlanokká lesznek. Ebben az ágazatban mi, kereszténydemokraták, helytelenítjük a magánosítást, de nem így képzeljük el a köztulajdon megvédését. Ebben az ügyben sokkal több pénz folyik el, mint a Tocsik-botrányban, s a számlát az állampolgárok közvetlenül fizetik. Már csak a vonatkozó rendeletek azonnali visszavonása segíthet. Az alapproblémára az eddigitől eltérő és alkotmányos megoldást kell találni.
Ha a kormány azonnal nem intézkedik, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői és szakértői a tulajdon szerinti egyenlőtlen elbánás miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ez a lépés nemcsak a hazai állami tulajdonú cégeket védi, hanem a lakosságot is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir