DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Sokféle feltételezés és sokféle megalapozatlan állítás hangzott el ezzel az üggyel kapcsolatban. Engedjék meg, hogy a kormány álláspontját kifejtsem és világossá tegyem, hogy miről van szó.
A magyar kormány a magyar parlament 1993-as felhatalmazása értelmében folytatja a hágai per előkészületeit, felkészült erre a perre. Március 3-án elindul ennek a pernek a tárgyalása, az első héten a magyar fél meghallgatásával, a második héten a szlovák fél meghallgatásával, s az előzetes tervek szerint április 11-éig ebben az ügyben ítélet fog születni, vagy legalábbis várhatóan le fog zárulni a per. Ez a mi álláspontunk, a magyar kormány ezzel az üggyel foglalkozik.
Ezen túl félreértésekre adott alkalmat, hogy egy megbeszélés-sorozat folytatódott, nem a kormány, hanem a miniszterelnök úr személyes megbízásából, a két miniszterelnök közös megállapodása alapján.
(9.20)
Ez a megbeszéléssorozat tudomásom szerint azoknak a lehetőségét kívánja fölkutatni, hogyan lehetne a per első fokán hozott ítélet keretein belüli, két országra háruló megegyezést kimunkálni. Tehát nem a pert megelőző, nem a peren kívüli megállapodás elérése a célja, hanem valójában a perrel összefüggésben a magyar érdekek képviseletében egy kedvező, mindkét fél számára elfogadható közös megállapodás kimunkálása.
Nem tartom helyesnek azt, hogy a hágai perrel kapcsolatban a képviselő úr kedvezőtlen előrejelzéseket tesz. A magyar kormány abból indul ki, hogy a hágai perben képviselt álláspontja megalapozott, a szakértők felkészültek; nagyobbrészt egyébként ugyanazok a szakértők képviselik és támogatják a kormány munkáját a hágai perben, mint az előző kormányzat idején, akik egyébként jól végzik a munkájukat. Tehát joggal bízunk abban, hogy a hágai per során számunkra kedvező és elfogadható ítélet fog születni.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir